Почетоха жертвите на атентата в база "Индия" (СНИМКИ)

Животът днес

Почетоха жертвите на атентата в база "Индия" (СНИМКИ)

9399
на 27.12.2019
Почетоха жертвите на атентата в база Индия (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Тук можеш да откриеш игрите на efbet, в които се крие Extra Bonus (18+)

С ритуали в различни военни формирования в страната днес, 27 декември, бе отбелязана 16-ата годишнина от нападението на база „Индия“ в град Кербала и беше почетена паметта на българските военнослужещи, загинали в Ирак.

В Карлово пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм се състоя военен ритуал-панихида. Венци и цветя бяха поднесени от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, командира на 61-а механизирана бригада, кмета на Община Карлово, колеги, приятели и близки.

„Ние загубихме другари от нашето семейство, семейството на българската войска. Но всеки един, който живее в нашите сърца, никога няма да бъде изгубен, изоставен или забравен. Ние помним петимата, дали живота си в този ден, помним и осемте, дали живота си след тях. Те изпълниха дълга си и спазиха клетвата си! Поклон!“, каза командирът на 61-а механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

В района на бригадата в памет на загиналите се проведе военно-приложно състезание „Индия“ 2019, в което участваха военнослужещи и цивилни граждани.

Панихида за военнослужещите от състава на 5-а Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак, бе отслужена в Плевен. С ритуал пред паметната плоча в района на военно формирование 22 160 - Плевен беше почетена паметта на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров. Свещенослужители от Плевенската епархия отслужиха молебен в памет на всички загинали при изпълнение на воинския си дълг и в мирно време. На нея присъства и о.з. бригаден генерал Валентин Буров – последният командир на 5-а Шипченска механизирана бригада.

В Казанлък военнослужещи от военното формирование 22 180 почетоха паметта на офицерски кандидат Иван Инджов с почетен караул и поднасяне на цветя на гроба му.

Военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“ участват днес и утре в панихидите в памет на офицерски кандидат Антон Петров и старши лейтенант Николай Саръев, които ще се състоят в родните им места Русе и Крумовград.

***
В операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак България загуби 13 военнослужещи - майор Георги Качорин (загинал на 27 декември 2003 г.), старши лейтенант Николай Саръев (загинал на 28 декември 2003 г.), офицерските кандидати Иван Инджов (загинал на 27 декември 2003 г.), Антон Петров (загинал на 27 декември 2003 г.), Свилен Киров (загинал на 27 декември 2003 г.), Димитър Димитров (загинал на 23 април 2004 г.), Владимир Пашов (загинал на 24 октомври 2004 г.), Гърди Гърдев (загинал на 4 март 2005 г.), Преслав Стоянов (загинал на 3 май 2005 г.), Валентин Донев (загинал на 3 май 2005 г.), Марин Милев (загинал на 21 юни 2005 г.), Цветан Камов (загинал на 14 юни 2005 г.) и Паун Георгиев (загинал на 14 юни 2005 г.).

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с най-дълбоко гърло Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО) УНИКАЛЕН ПАНАИР! Министърът с "най-дълбоко гърло" Асен Василев нажежи до червено страстите в парламента. Депутат от ППДБ поиска изслушване на Борисов (ВИДЕО)
ново
Днес: 79
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК