ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Пионерката в кулинарията Скай Джингел, родена в Австралия, почина на 62-годишна възраст, предаде Би Би Си.
Джингел придобива слава във Великобритания, след като нейното кафене в Petersham Nurseries в Югозападен Лондон е удостоено с престижната звезда „Мишлен“ – една от най-високите кулинарни почести. Впоследствие тя оглавява ресторант Spring в Somerset House, както и Marle и Hearth в Heckfield Place в Хампшър.
Семейството на Джингел съобщи, че тя е починала в събота в Лондон, описвайки я като „кулинарен визионер, който е повлиял на поколения готвачи и производители в световен мащаб да мислят за храната и връзката ѝ със земята“.
Известният готвач Джейми Оливър отдаде почит на Джингел, която миналата година беше диагностицирана с рак на кожата, и ѝ благодари „за всичко, което направи, за да вдъхновиш младите готвачи“.
През 80-те години на миналия век Джингел е сред пионерите на движението „бавна храна“ (slow food movement), преди да стане частен готвач на клиенти като Мадона и Гай Ричи.
Джингел си отива от този свят само дни след майка си, Ан Бар, която е била известен интериорен дизайнер.
Баща ѝ, Брус Джингел, е първият човек, появил се по австралийската телевизия през 1956 г. с думите: „Добър вечер и добре дошли в телевизията“. Той почина през 2000 г.
Родена в Сидни, Скай Джингел учи в университета в Сидни, когато осъзнава, че кулинарният свят е нейното призвание. На 19 години се мести в Париж, където се обучава и работи при признати готвачи, включително в ресторанта с две звезди „Мишлен“ Dodin-Bouffant.
По-късно Джингел се премества в Лондон и работи във French House в Сохо заедно с Фъргюс и Марго Хендерсън.
През 2004 г. Джингел става главен готвач в кафенето Petersham Nurseries в Ричмънд, където превръща запуснатото място в процъфтяващо заведение. През 2011 г. то е удостоено със звезда „Мишлен“.
Тази чест обаче се оказва нож с две остриета за Джингел, която напуска кафенето година след наградата. Тя споделя, че е била разочарована от клиенти, които са очаквали традиционно изживяване за ресторант „Мишлен“ в нейното рустикално кафене.
По-късните ѝ начинания включват Spring в Somerset House, който става първият ресторант в Лондон без пластмаса за еднократна употреба.
Джингел, която в младостта си преодолява зависимост към наркотици и алкохол, е известна и с награждаваните си готварски книги и пише колонки за Vogue като редактор по храните.
Миналата година тя открива бучка на врата си и е диагностицирана с карцином на клетките на Меркел – рядък и агресивен вид рак на кожата.
Подлага се на операция, която включва отстраняване на слюнчените ѝ жлези, в резултат на което временно губи обонянието и вкуса си.


