Почина бившият президент на Световната банка Джеймс Улфенсън

СВЕТЪТ ДНЕС

Почина бившият президент на Световната банка Джеймс Улфенсън

3017
на 26.11.2020
Почина бившият президент на Световната банка Джеймс Улфенсън
Автор:   ПИК

Бившият президент на Световната банка Джеймс Улфенсън е починал в Ню Йорк на 86-годишна възраст, съобщава ТАСС, като се позовава на изявление на Института за перспективни изследвания в Принстън, щата Ню Йорк. Улфенсън бе член на попечителския съвет на Института.

препоръчано

Икономистът е починал в дома си в район Манхатън. Синът му Адам Улфенсън е съобщил пред  The Washington Post, че причина за смъртта на баща му е усложнение след пневмония.

Джеймс Улфенсън бе президент на Световната банка от 1995 до 2005 година. На поста той „привлече вниманието към свалянето на нивото на бедност и удвои усилията в борбата с корупцията”, се посочва в изявлението на настоящия ръководител на Световната банка Дейвид Мелпас.

Той отбеляза, че сътрудниците на банката са се отнасяли винаги към Улфенсън и съпругата му Илейн, която почина през август, с „огромно възхищение и уважение”.

„Като президент на Световната банка в продължение на 10 години Джим (Б.Р. Джеймс Уелфенсън) посети лично над 120 страни, за да се запознае по-добре с проблемите, с които са се сблъсквали тези страни-членки на банката. Често той бе съпровождан от съпругата му Илейн”, есе посочва още в изявлението на Мелпас.

По думите му, под ръководството на Улфенсън, структурата на Банката е станала по-децентрализирана, открита и технологично развита.

Улфенсън е роден в Австралия, а през 1980 година полочава и американско гражданство.

Превод и редакция: ПИК

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това