Вход
София
Времето в София -1 o C

Почина един от основателите на филмовото образование у нас

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 20
Починали: 8
Заразени: 412

Почина един от основателите на филмовото образование у нас

на 21.02.2020
51119
0
Почина един от основателите на филмовото образование у нас
Автор: ПИК
21.02.2020
0
51119

Почина известният теоретик на киното и един от основателите на филмовото образование у нас проф. Неделчо Милев. Тъжната вест съобщиха от НАТФИЗ.

Почина режисьорът Пламен Панев</p><p>
</p><p>

Почина режисьорът Пламен Панев

Днес почина Пламен Панев - театрален и филмов режисьор,...

на 09.09.2016

Той е незаменима личност с изключителни заслуги при създаването и развитието на кинообразованието в България. Поклонението ще се състои в неделя, 23 февруари, от 15.00 часа в ритуалната зала на Централни софийски гробища. Чл.-кор. Неделчо Милев е виден български киновед с международна известност.

Роден е на 5 февруари 1933 г. в Чирпан. През 1955 г. завършва специалност „Театрознание“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. През 1966 г. защитава докторска дисертация във ВГИК – Москва със степен кандидат на изкуствознанието. През периода 1958-1963 г. работи във в. „Народна култура“ като завеждащ Отдел „Кино“. От 1963 до 1966 г. прави редовна докторантура в Москва. През 1966 г. е назначен за зам.-директор на БН филмотека. От 1971 г. е в административното и научно ръководство на Института за изкуствознание на БАН и дългогодишен ръководител на секция „Кино и телевизия“. През 1973 г. е сред основателите на кинообразованието в България. Създава и ръководи катедрата „Кинознание“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. През 1973 г. става „доктор на науките“ в Института за изкуствознание – БАН, където през 1981 г. е избран за ст.н.с. I ст. През 1982 г. е избран за професор във ВИТИЗ, а през 2004 г. е избран за член-кореспондент на БАН в направление „Изкуствознание“.

Чл.-кор. Милев има големи заслуги за формирането на българската филмова теория, за изграждането на кинонауката и кинообразованието в България. Неговите научни трудове „Теория за елементите на киното“, „Драматичния екран“ и монографията му „Относителност и екран“ резюмираха световните филмови процеси, обогатиха самото кинознание и сравнително изкуствознание.

Впечатляваща е дългогодишната преподавателска дейност на чл.-кор. Милев в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), където е възпитал няколко поколения български кинематографисти – критици, режисьори, оператори, актьори, както и десетки докторанти и специализанти.

Чл.-кор. Милев е съставител на учебни програми по кино в НАТФИЗ и почти всички висши учебни заведения в България. Неговите учебници и книги са познати и зад граница и се ползват с висок престиж. Той е участвал с научни доклади в стотици форуми в България и в чужбина, а публикациите му са над 1000.

Почина режисьорът Никола Корабов

Почина режисьорът Никола Корабов

На 87-годишна възраст почина режисьорът Никола Корабов....

на 10.11.2016

Чл.-кор. Неделчо Милев е членувал в Световната организация на филмотеките и филмовите архиви, Международната организация на школи и университети по кино и телевизия, Международната организация на кинокритиците и Международната институция за защита на журналистическите права. Той е носител на орден „Кирил и Методи I степен“, на почтения знак на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ като основоположник на кинообразованието, пише БГНЕС.

Сподели:
свързани новини
ТЪЖНА ВЕСТ: Почина режисьорът Цветодар Марков ТЪЖНА ВЕСТ: Почина режисьорът Цветодар Марков
След дълго боледуване на 49 г. почина кинорежисьорът...
на 24.10.2018
ТЪЖНА ВЕСТ: Почина режисьорът и преподавател доц. Юлия Кънчева ТЪЖНА ВЕСТ: Почина режисьорът и преподавател доц. Юлия Кънчева
Режисьорът и университетски преподавател доц. Юлия...
на 11.06.2019
Последни новини
Най-важното
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 33942
архив

Обява: „Търся зарядно за портмоне!”.

няма нови новини
Днес: 180
hot
най-четени новини в момента
сега
4338
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутати се тестват за коронавирус и във ВМА (СНИМКИ)
x
АСТРОЛОГИЯ: Отдайте се на семейството и близките хора, не правете секс
x