ПОЧИТ: Загиващата оживяла - отбелязваме деня на преподобна Мария Египетска, черпи и много старо име

Акценти

ПОЧИТ: Загиващата оживяла - отбелязваме деня на преподобна Мария Египетска, черпи и много старо име

37454
на 01.04.2024
ПОЧИТ: Загиващата оживяла - отбелязваме деня на преподобна Мария Египетска, черпи и много старо име

Последвайте ни в Google News Showcase

1. Преподобна Мария Египетска († 530 г.) - днешният 1 април Църквата чества паметта на една от най-обичаните и почитани светици - преподобна Мария Египетска. 

препоръчано

Тя оставя огнена диря в Църквата изобщо, а житието ѝ потриса всеки път всеки, който го изчете от докрай. Тя е онзи пример, който ни показва как от най-окаяни грешници, щом осъзнаем много си грехове и пристъпим към по-богоугоден живот, най-подир ще се сподобим с прошка тям, а и ще намерим тъй търсения душевен покой.

Покайният пример на св. Мария Eгипетска е толкова многообхватен и поучителен, че светата Църква желае той трайно да остане в нашите сърца. Затова освен деня на нейната памет на нея се посвещава и неделният ден от петата неделя на Великия пост (по стечение на обстоятелствата, това е предстоящата неделя - 5 април). 

Сведенията, които имаме за живота на преподобна Мария Египетска, научаваме от изповедта, която тя направила пред един старец – отшелник в пустинята на изток от река Йордан.

Мария живеела в Александрия. Водела порочен живот. За своите съграждани тя била позор, съблазън и гибел. Без да се замисли за своята греховност, тази жена пожелала да се поклони на животворящия Кръст Господен. Но колкото пъти понечвала да прекрачи прага на храма, толкова пъти някаква сила я спирала. Тогава тя се ужасила и се обърнала за помощ към Божията Майка. Когато отново, но вече не с дързостта, а с чувство за недостойнство се приближила до вратата на храма, нищо не я спряло и тя се поклонила пред Честното дърво. Но като излязла от храма, Мария не се върнала към предишния си живот.

Тя решила окончателно да остави греха и затова избягала в пустинята, където се предала на велик подвиг. Живяла дотогава в разкош и разпътство, от този момент тя се предала на пълно усамотение и нищета. Ако досега била затънала в калта и загивала, то сега чрез дълбоко покаяние и благодат от Бога тя оживяла.

Обръщането на света Мария Египетска е необикновено.Тя изцяло е била потънала в греха и на ум не й идва да се отдели от него. Но идва благодатта и със своето поразително действие я пробужда от греховния сън. Пробудена, тя вижда своята гибел и решава да промени живота си. С нея станало същото, както, ако някой би бил потопен в тиня и друг отвън със здрава ръка го извлича от дълбочината на калта и го поставя свободен на твърда земя. Такова е било обръщането на свети апостол Павел и на много други.

47 години - толкова преживяла тя в пустинята. 47 години до срещата си с благочестивия старец Зосима.

"Трудно е да ти разкажа, какво съм преживяла в тази пустиня. Страх ме е да споменавам за грешните помисли, които ме измъчваха като люти зверове 17 години. Тук аз донесох два хляба и половина, но скоро те се свършиха. Тогава аз трябваше да се храня с корени и да търпя глад. Много се измъчвах, като си спомнях вкусната храна, която ядех в Египет. Когато приемах оскъдната храна в пустинята – треви и корени, аз желаех рибата и месото, които някога имах в изобилие. Тук често не намирах вода да утоля жаждата си, а си мислех за ония скъпи вина, от които някога пиех много. Понякога ми се явяваше желание да пея ония блудни песни, които по-рано ми причиняваха радост. Но дошла на себе си, аз почвах да плача и да се бия в гърдите, докато ме осияваше някаква чудна светлина и ме успокояваше. Дрехите ми изгниха, и тялото ми през тези дни на тежки изкушения трепереше от студ или гореше от слънчевия пек", изповядала тя пред стареца.

Преподобна Мария Египетска се поминала на 1 април 530 година. По-късно йерусалимският патриарх Софроний записал това житие така, както го научил от устното предание.

2. Св. Аврамий Български 

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВА: Аврам

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК