Вход
София
Времето в София 13 o C

ПОЧИТ: Честваме голям български светец - славата му се носила по целия Балкански полуостров

ПОЧИТ: Честваме голям български светец - славата му се носила по целия Балкански полуостров

на 17.02.2019
24153
5
ПОЧИТ: Честваме голям български светец - славата му се носила по целия Балкански полуостров

1. Св. преподобни Роман Търновски, ученик на св. Теодосий Търновски († 1363 г.) - за него имаме оскъдни сведения в житието на неговия учител. Този последният бил вече в манастира на св. Григорий Синаит – Парория ("приграничен" - на границата между България и Византия). И понеже там върлували много разбойници, игуменът изпратил веднъж и дваж Теодосия при българския цар Иван Александър, с когото се познавал отдавна, да го моли за неговата царска помощ.

ПРАЗНИК: Честваме велик български светец, един от най-почитаните от цар Калоян

ПРАЗНИК: Честваме велик български светец, един от най-почитаните от цар Калоян

1. Свети Михаил Воин Български - Св. Михаил Воин е...

на 22.11.2018

Когато втори път Теодосий дошъл от Парория в Търново, при него се явил Роман, който бил от знатен славен род. Роман отдавна питаел към Теодосия голяма обич и бил привързан към него с безкрайна сърдечна преданост. Бил вече облечен в монашески образ, но много скърбял, загдето нямал истински наставник по Божия път. Когато узнал за присъствието на Теодосий в Търново, Роман скоро дошъл при него, паднал в нозете му с голяма почит, припомнил му за тяхната отдавнашна взаимна обич и рекъл: "Ако ме оставиш така, то ще чуеш, че или съм се заклал или съм се хвърлил от високите търновски скали в някоя пропаст! Защото както еленът се стреми към водни извори, така моята душа желае да се наслаждава на твоите молитви и винаги заедно с тебе да пребъдва!"

Теодосий се съгласил да го вземе със себе си и да го доведе при блажения Григорий Синаит, който го приел сърдечно и го причислил към своето братство. Там Роман покорно изпълнявал възлаганите му послушания и прекарал доста време, докато игуменът го изпратил по манастирски дела – изглежда – пак при българския цар.

В негово отсъствие великият Григорий Синаит починал, а след неговата смърт Теодосий не намирал смисъл да остава повече в Парория. Затова той отишъл в Сливенската планина, гдето по онова време се намирал Роман. Заедно с него Теодосий посетил полуостров Света Гора Атонска.

Поради тогавашното голямо размирие на Балканския полуостров и след някои преходи от място на място, най-после двамата монаси си избрали за местожителство Кефаларево (сега Килифарево) и си построили там манастир, защото околността на столицата била добре охранявана срещу разбойнически и турски нашествия. Тук св. Теодосий развил своята просветна и духовна дейност, в която св. Роман бил един от първите му ученици и сътрудници.

Когато обстоятелствата наложили в България да се брани чистотата на православието от еретическа проповед и трябвало да бъдат спечелени царят, царицата и патриархът, за да свикат в столицата църковнонароден събор, тогава св. Теодосий, заедно с единомисления свой сподвижник Роман, се явява и спечелва за целта тия първенци на тогавашна България. А когато през есента на 1363 г. - малко преди смъртта си – заминава за Цариград с четирима свои ученици, св. Теодосий оставя Романа за свой заместник в игуменството на новия си манастир в местността "Устие", още по-близко до столицата откъм Дебелец.

ПОЧИТ: Празнуваме велик български светец

ПОЧИТ: Празнуваме велик български светец

Св. преподобни Теодосий Търновски († 1363 г.)...

на 27.11.2018

Още това обстоятелство, че св. Роман бил толкова близък сътрудник на св. Теодосий Търновски, ясно свидетелства, че той се отличавал със същите качества на подвига и благодатната светост, с каквито е прославен неговият любим учител, макар да не разполагаме с по-подробни житейни данни за него.

2. Свети великомъченик Теодор Тирон († около 306 г.)

Всичко за българските традиции и обичаи научете от бестселърите на "Милениум" - „Български църковен и етнокалендар“, „Атлас. Чудотворни икони, свещени места и лековите води в България“, „Домашен молитвеник“.

Може да я купите и в новата книжарница "Милениум" с артистичен адрес - столичната улица "Шишман" №18, зад опашката на Коня, до ъгъла с улица "Иван Вазов".

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
https://www.youtube.com/watch?v=av5JD1dfj_c
2
ТИКВАТА ЗАПАЛИ ЛИ ЕДНА СВЕЩ ЗА ГЕРОЯ НА БЪЛГАРИЯ ГЕНЕРАЛ ХРИСТО ЛУКОВ ? БИЛ КОМУНИСТ В ЧЕРВАТА А СЕ ПРАВИЛ НА АНТИ КОМУНИСТ! ДОКОГА БЕ ПРОСТ БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ !
3
Не е вярно , че генерал Луков е бил герой на България. Той е бил един от многото царски генерали, но от малкото , които са проповядвали фашизма у нас. Не е бил сам, разбира се. Прав си, ако под "комунист" имаш предвид Тиквопитека с мушамата от Банкя. Да, той е комунист трето поколение, днес е гражданин за европейско развитие на България или шайкаджия, както Рудолф го нарича. Политическият кypвaджилък (ренегатството) е най грозната игра у нас.Ренегати ни управляват от 30 години, но чак толкова никога не са били , колкото сега. 92 % от шайкаджиите са били комунисти, останалите 8 % от тях са наследници на комунисти. Те това са kypвитe, които хем ни крадат , хем ни eбaт.
4
#2 Луков марш си е перверзна форма на Гей парад!
5
вие очевидец ли сте че генерал ЛУКОВ Е ПРОПОВЯДВАЛ ФАШИЗЪМ КАТО МУСОЛИНИ ИЛИ ВИ Е НАБИВАНО КАНЧЕТО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА И ЕВРЕЙСКАТА ПРОПАГАНДА!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 14034
архив

Не само в жената, но и у мъжа трябва да има загадка. А не веднага да питате – "Женен ли си, не си ли?!"

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1272
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Пикантни разкрития за ВИП-разделите на годината - антидепресанти, секс и лесни пари разбили връзките на Божинов, Андреа и Софи Маринова - само в "Жълтите новини"
x
Заснеха праисторически акули на 400 метра дълбочина
x