ПОЧНА ГИ: Делян Добрев с шокиращи разкрития за нови схеми на кабинета за милиарди

ТОП НОВИНАТА

ПОЧНА ГИ: Делян Добрев с шокиращи разкрития за нови схеми на кабинета за милиарди

280447
на 25.06.2023
ПОЧНА ГИ: Делян Добрев с шокиращи разкрития за нови схеми на кабинета за милиарди
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

ГЕРБ ще подготви и ще внесе два сигнала до компетентните институции в държавата заради действията на правителството спрямо Българския енергиен холдинг (БЕХ) и планирано преструктуриране в подчиненото на Асен Василев Министерство на финансите (МФ). 

препоръчано

Това съобщи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по време на националното съвещание на партията във Велико Търново.

Вчера в социалната мрежа Добрев изрази съмненията си, че ПП-ДБ се опитват да фалират БЕХ по повод решението на Министерски съвет енергийният холдинг да изплати 1 588 375 000 лева дивидент от собствения капитал към 31.12.2022 г. 

Във връзка с това ще бъде един от сигналите, които Добрев ще подготви в следващите дни. Другият е свързан с планираното създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози в МФ. 

"Заради създаването му планът е да преместят Дирекцията по съдебна защита в международните арбитражи в Министерството на правосъдието. Всъщност закриват я и там ще открият нова. Това е дирекция в Министерството на финансите, която за 20 години няма загубен международен арбитраж. За 20 години със защитата на тази дирекция и международните адвокати, които тя наема, България няма загубен арбитраж. В момента имаме два открити арбитража за над 1 милиард евро, тоест два по 2 млрд лева. Единият е на ЧЕЗ, аз и колегата от БСП Драго Стойнев сме свидетели в него. Той все още върви", обясни мотивите си Добрев.

Той зададе няколко важни въпроси - защо се застрашава защитата на държавата по дела за 2 милиарда лева, дали се застрашава или умишлено се уврежда интереса на България по тези дела?

"Представяте ли държавата да загуби и едно такова дело? Защо в онези 8 месеца в предходното правителство Асен Василев не плащаше на адвокатите? Имат ли намерение управляващи да правят извънсъдебно споразумение за част от сумата - такава, каквато те си преценят. Защото очевидно защитата от тук нататък няма да е толкова добра, колкото беше досега", притеснен е Добрев.

Депутатът посочи, че това е четвърти опит да се закрие тази дирекция в МФ и да се открие такава в Министерството на правосъдието, която няма да има никакъв опит, никаква експертиза. "Която вероятно ще поиска смяна на международните адвокати, които досега са се справяли добре. Много ме притесняват тези два въпроса, защото и по двата казуса е застрашен държавният интерес", натърти Делян Добрев.

Той припомни, че миналата година бяхме свидетели на това как, за да се върже бюджета се източиха парите от всички предприятия, в които имаше пари. "На "Автомагистрали", на НЕК взеха милиард и двеста да купят зърно, но парите изчезнаха, от Държавната петролна компания, от язовирите... Единственото място, в което останаха някакви пари, е енергетиката. Сега се опитват и тях да вземат, за да вържат бюджета. Но дори и с тия 2 млрд. не могат да го вържат", категоричен бе Добрев. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 101
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК