Появи се първи кандидат за председател на КПКОНПИ – не е Сотир Цацаров

Политика

Появи се първи кандидат за председател на КПКОНПИ – не е Сотир Цацаров

31431
на 19.11.2019
Появи се първи кандидат за председател на КПКОНПИ – не е Сотир Цацаров
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В предпоследния ден, преди изтичането на законоустановения 14-дневен срок за внасяне на кандидатури в Народното събрание, се появи първата номинация за нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Изненадващо или не името не е на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, който от вече близо седмица е спряган от определена група медии, позоваващи се на своите "анонимни източници", като фаворит за поста. Самият Цацаров миналият четвъртък отрече да е получавал подобна покана и уточни, че предстоящите планове за бъдещето му, след изтичането на мандата му като "обвинител №1", ще станат ясни на обществото официално, когато самият той вземе решение за тях. И подчерта - "ще ви уведомя за плановете си официално, но няма да ползвам медия за това".

Всъщност, парламентарната група на "ВОЛЯ" предлага на Народното събрание да избере Симеон Найденов за председател на КПКОНПИ, съобщиха от пресцентъра на партията. От там мотивираха издигането на кандидатурата на Найденов с водене от принципа, че за всеки важен пост като този трябва да има възможност за избор и конкуренция на личности.

"Квалификацията и професионалният път на Симеон Найденов по безспорен начин доказват, че с богатия си опит и лични качества той може да допринесе за постигането на по-добри резултати при противодействието на корупцията", посочват от "ВОЛЯ", цитирани от "Правен свят".

"Посочените факти ни дават основание да считаме, че предложеният кандидат напълно отговаря на изискванията на чл. 8, ал. 2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Притежаваните от г-н Симеон Найденов безспорни високи професионални и нравствени качества, висше юридическо образование и дългогодишен юридически стаж, са сериозни аргументи да бъде предложен за заемането на висшата публична длъжност - председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество", пише още в мотивите на предложението на "ВОЛЯ".

Припомняме, че процедурата за избор на нов председател на КПКОНПИ започна на 6-ти ноември тази година. В първия си работен ден след ваканцията около местните избори депутатите приеха процедурни правила за избор на председател и членове Антикорупционната комисия. Срокът за издигането на кандидат е 14 дни и зитича на 20 ноември. До избора на нов председател се стигна, след като на 31 юли бившият председател на Комисията Пламен Георгиев подаде оставка след скандала, станал известен като "Апартаментгейт". Оставката му бе депозирана в последния работен ден на парламента преди ваканцията на депутатите през лятото. Пламен Георгиев оглави КПКОНПИ на 8 март 2018 година след предложение на ГЕРБ и подкрепата на 148 депутати.

Симеон Найденов е роден през 1951 г. в село Белоградец, област Варна. Има над 35 години юридически стаж, заемал е длъжности, изискващи взимането на отговорни и бързи решения, както за предотвратяването на престъпления, така и за разкриването на такива. Завършил е юридическото си образование в Москва, а професионалната му кариера стартира в структурите на МВР във Варна. През 1998 г. е вписан като адвокат в Адвокатска колегия. От 2017 г. е народен представител в 44-то Народно събрание от политическа партия ВОЛЯ. Член на Комисията по правни въпроси и на Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 148
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК