ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Заслужил майстор на спорта, генерал-майор Нонка Матова е родена на 20 октомври 1954 година в Пловдив. Участва в общо шест олимпиади – Монреал 1976, Моксва 1980, Сеул 1988, Барселона 1992, Атланта 1996 и Сидни през 2000-ата година. Беше народен представител в 39-ото Народно събрание, от групата на НДСВ. Нонка Матова поставя 11 световни рекорда по стрелба, като два са за мъже. Европейските й рекорди са още повече – 28 на брой, като от тях два отново са мъжки. - Какво приготвяте за семейството си? - Разнообразни рецепти, харесани от кухнята на страните в света. Днес живеем в малък, глобализиран свят, продукти от всякъде присъстват по щандовете на вътрешния пазар. - Имате специалитет, наречен “В десетката”. Как открихте рецептата му и каква е тя? - Става въпрос за ястие, не за усмъртителен коктейл. Все пак високоразредните спортисти са научени и да се съхраняват. Нарича се “В десетката”, защото наистина е много “бързо, лесно, вкусно”. Не се разходват много време и усилия след умората на тренировките. Приготвя се за минимално време, не е трудно, а е много, много вкусно. Рецептата е следната: В стъклен съд с капак, тип “йена глас” , се полагат на пластове, наситнени късчета от сирене, кашкавал, шунка, различни видове саламчета, печена чушка, домат, объркват се с няколко лъжици кьопоолу и домашна, едросмляна люненица, заливат се с 3- 4 яйца и се пекат в микровълнова фурна с капак за около 7 минути. Това време е достатъчно, за да подготвим масата за хранене. А на нея, разбира се, задължително трябва да има салатата! - Вие сте и ловец. Разкажете как трябва да се приготвя дивеч, някои ваши хитринки. - Няма хитринки, има добре подбран млад, но едър “отраснал” дивеч, някои го наричат “добре загладен”. Ето една чудесна рецепта, за приготвяне на фазан. Държа да направя уговорка, че е добре фазанът да бъде ударен в главата, или с колкото може по- малко сачми в останалите части на тялото. Фазанът се оскубва на сухо. Опърля се, след което се почиства от вътрешности и се нарязва на порции. Месото се запържва в олио и масло до стягането му. Месото се изважда, а в съда, за предпочитане тенджерка, се запържват две средни глави ситно нарязан лук. Когато лукът стане като стъклен, се добавят два малки моркова, нарязани на ситно, една чушка, стръкче от целина, нарязано на ситно, чаша бяло вино, стрък чубрица, дафинов лист, 5 зърна бахар и 10 зърна черен пипер. Месото се връща в сместа и се долива вода докато го покрие. Месото се вари докато омекне, след което отново се изважда, а сосът се претрива през гевгир, след което се уплътнява с 1 лъжица брашно, разтворена в малко вино. Вари се още около 10 мин., докато се посгъсти сместа. Сервира се в чиния, в която като канапе се използва пържена филия с хляб, върху която се поставя месото, залято със сос. Отстрани се поставя гарнитура от пържени картофи, нарязани на ивички кисели краставички и маринована капия. Върви в комбинация с чаша добре охладено бяло вино. И наздраве! - По време на спортната си кариера налагало ли се е да бъдете на диета, да спазвате специален режим на хранене? - Спортните резултати са в пряка зависимост с режима и начина на хранене. Оформянето на дневното меню е част от задължението на спортния лекар на отбора. - Дали сега, преди Коледните празници, сте ограничили приемането на животински продукти? - Постенето е упоменато като начин на хранене в Библията. Смисълът на този режим на хранене в днешните времена е вече по – скоро религиозен, като форма на пречистване. Само човек трябва да внимава, да не се пречисти до смърт, че все ще се намери някой поп да го анатемоса! - Когато бяхте дете кой се занимаваше с готвенето в дома ви и какво се приготвяше? - Баба ми, като доминиращ фактор, имаше удоволствието да създава атмосферата в дома, която да го направи уютен и привлекателен за живот. Методът на ползване апартаментите само за спане , дойде години по- късно. До влизането ми в централизираната подготовка, в Националните отбори на България, се радвахме в къщи на “ златните ръце и майсторство” на баба. - От кого сте се учили да готвите? - На първо място от червената “Книга на Пенка Чолчева”, а на следващо от всички готвачи по света, които са ни хранили. - Кое е любимото ви ястие? - Вкусното. Удоволствието от храната не е само простата консумация, а и обстановката, радостта за очите от подредбата, начинът на поднасяне, ароматът А с най –голямо удоволствие очаквам десерта. - Има ли храна, която никога не бихте хапнали? - Човешко месо.