Правоверните депутати на Доган с печален опит за провокация - питат кой нареди отстраняването на областни управители. Ето как Главчев им отговори

Акценти

Правоверните депутати на Доган с печален опит за провокация - питат кой нареди отстраняването на областни управители. Ето как Главчев им отговори

235658
на 02.08.2024
Правоверните депутати на Доган с печален опит за провокация - питат кой нареди отстраняването на областни управители. Ето как Главчев им отговори
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Депутатите, отстранени от ПГ на ДПС, направиха опит за провокация в пленарна зала. Колективният им въпрос относно смяна на областните управители бе прочетен от Анджей Джандев. 

препоръчано

"Като типичен народен от ДПС от област Кърджали имам един въпрос към служебния  премиер относно смяната на областните управители", заяви той и изтъкна, че с решението си за тяхната смяна Главчев е "проявил явни признаци на зависимости". Става дума за смяната на областите управители на областите Кърджали Ресми Мурад и Смолян Румен Пехливанов, както и зам.-областните управители на област Добрич Абил Абил и област Плевен Милен Димитров - по-рано от месец, след като са назначени от премиера.

"Тези действия остават дълбоко съмнения в обществото доколко независим е служебният кабинет и кой диктува кой да бъде назначаван и кой да бъде уволняван", заяви Джандев.

Джандев изтъкна, че въпросните отстранени управници са подкрепяли "ДПС на господин Ахмед Доган, без Делян Пеевски. Докато депутатът четеше въпроса, колегите му правеха клипчета с телефоните си и ръкопляскаха рехаво на подходящите "акценти" в питането. 

Главчев излезе на трибуната и отговори: 

"Уважаеми господин Джевдет Чакъров и групата, която сте ми задали въпроса. Оценявам задълбочения интерес към въпроса. Обяснимо е, че и всяка смяна във висшата администрация провокира и обществен отзвук и предизвиква разнообразни партийни интерпретации. Ръководеното от мен правителство разполага с дискреция съгласно Конституцията и Закона за администрацията да определя лицата, които да осъществяват държавното управление по места.

Решението за определянето на нови областни управители на областите Кърджали и Смолян и назначаване на зам.-областни управители на областите Добрич и Плевен е взето от Министерския съвет и от мен като министър-председател при условията на оперативна самостоятелност. Областните управители и техните заместници не са мандатни органи и подлежат на смяна по всяко време по усмотрение на назначилите ги органи. В този смисъл всякакви внушения за политически мотиви при назначаване и освобождаване на областните управители са напълно несъстоятелни. При вземане на кадрови решения водещ критерий за мен е професионалната компетентност на избраните лица, а не политическата им принадлежност".

Служебният премиер изтъкна, че партийните пристрастия са недопустими при лица, заемащи държавна служба. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 63
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК