Правосъдният министър избухна: Уронен е престижът на съдебната ни система

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Правосъдният министър избухна: Уронен е престижът на съдебната ни система

25228
на 11.02.2020
Правосъдният министър избухна: Уронен е престижът на съдебната ни система
Автор:   ПИК

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни пред журналисти искането си за уволнение на съдия Андон Миталов и последвалата реакция от ВСС.

препоръчано

"Дадоха ми 7-дневен срок да отстраня недостатъците в предложението за отстраняването на съдия Антон Милтанов. Имаме две нови обстоятелства. Първото е, че бяха обнародвани в Държавен вестник измененията в  Закона за съдебната власт, включително и измененията, които касаят дисциплинарната отговорност.  Второто е, че вчера в края на деня са постъпили документите от Инспектората към ВСС във връзка с предварителната проверка, която е направена за искането за промяна на мярката по делото на Малинов", обясни министърът на правосъдието, цитиран от "Новини.бг".

По думите му от ВСС са му предоставили възможност да направи уточнения по неговото искане за образуване на дисциплинарно производство за  освобождаване на съдия Миталов. "Посочил съм в това предложение основанията, които са по Конституция. Умишлено съм се придържал към рамките, които са по конституционни норми. Поисках да се запозная с документите от предварителната проверка на инспектората и веднага ги получих", категоричен бе той. 

По думите му преди да изтече срокът, те ще са готови с конкретиката. "Това ще бъдат допълнения към нашите аргументи от моето предложение", заяви юрист №1 у нас. Попитан дали в делото на Малинов ще се търсят доказателствата за уронване на авторитета на съдебната власт, той заяви, че обстоятелствата са обществено известни, но, ако колегията поиска - ще докаже и тях.  "Да, уронен е престижът", заяви той и допълни, че изявлението на Помпейо е категоричното доказателство за това. "Това изявление на Държавния департамент на САЩ е базирано на правен факт. Не очаквайте обяснения от мен, твърденията трябва да бъдат разследвани. Българското правосъдие не трябва да бъде безучастно", заяви още Кирилов. 

"Бездействието в този случай не помага за укрепването на доверието в правосъдието. За да има доверие - трябва да има съответни адекватни и своевременни действия. По Конституция мога да поискам само освобождаване", заяви той.

Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това