Вход
София
Времето в София 26 o C

Правосъдният министър на въпрос за съдия Миталов: Крайно време е да разберем, че има корупция в съдебната система

Правосъдният министър на въпрос за съдия Миталов: Крайно време е да разберем, че има корупция в съдебната система

на 06.03.2020
17382
0
Правосъдният министър на въпрос за съдия Миталов: Крайно време е да разберем, че има корупция в съдебната система
Автор: ПИК
06.03.2020
0
17382

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви днес, че го е срам от посоченото в изявлението на американския държавен секретар Майк Помпейо за съдия Андон Миталов. В рамките на парламентарния контрол по този повод Кирилов допълни, че било крайно време да разберем, че има корупция в съдебната система.

Андон Миталов бе първият българин, със забрана да влиза в САЩ, а причината за това са съмнения за корупция. Казусът беше свързан с решение на Миталов, с което беше позволено на Николай Малинов (с наложена забрана да напуска страната) от движение "Русофили" да пътува до Русия. 

Кирилов припомни, че искал да се провери всичко по казуса с решението за Малинов и защо то е породило сериозен международен отзвук.

Нямам нищо против съдия Миталов, не го познавам. Разбрах за съществуването на този съдия след изявлението на държавния секретар на САЩ. Но е крайно време не само външните ни партньори, но и ние да разберем, че има корупция в съдебната система. Че сред тези, на които ние с всички средства им охраняваме и отбраняваме независимостта, има и такива, които злоупотребяват с дадените им правомощия, заяви Кирилов от трибуната на Народното събрание. 

"Има недоразследвани факти и обстоятелства, които партньори ни казват да ги разследваме", посочи правосъдният министър и допълни, че на 12 март е поканен за изслушване от дисциплинарния състав, който ще решава дали да наказва Миталов.

Не го познавам този съдия, но се срамувам от това изявление за него, каза Кирилов днес. Той бе обвинен от червения депутат Георги Гьоков, че по този случай е действал като "слон в стъкларски магазин".

Не смятам, че изпълнението на мое конституционно правомощие е било пристрастно или като "слон в стъкларски магазин". Няма да ви обяснявам фактологията по внасянето на искането, очевидно тя не ви интересува, а въпросът ви е политически, кой ви го написа, попита в отговор Кирилов. И се обърна към червените, че винаги могат да искат оставката му.

Министърът обясни, че по указания на съдийската колегия той спазва и прилага член 313 от Закона за съдебната власт, според който не може да разпространява факти и доказателства във връзка с дисциплинарното производство, след като то е образувано, до момента, до който се постанови окончателно решение.

След внасяне на първоначалното ми искане за отстраняване на съдия Миталов смятам, че беше сериозен успех това, че имах възможност и изисках да се запозная с книжата, събрани от Инспектората. Той не е осъществява пълна цялостна проверка, която да е окончателна, както ако беше съдебен акт със сила на присъда. И съдийската колегия може наново да обсъди всички събрани доказателства, обясни Кирилов. Той допълни, че на 12 март е поканен на изслушване в дисциплинарния състав и му предстои да прецени дали да се яви, каква позиция да има, да иска ли доказателства. 

"Главната ми цел беше да върна топката в полето на съдебната власт. Да се проверят самите съдии каква е била дейността по образуване, насрочване, разпределение на това дела. Защо то е породило такъв сериозен международен отзвук. Забележете, че има недоразследвани факти и обстоятелства, които наши партньори от чужбина ни казват: Разследвайте ги, нали сте правова държава", каза още министърът.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого подкрепяте в конфликта Борисов - Радев?
Общо гласували: 1976
архив

Когато пътуваш в България, ти се движиш едновременно в две измерения - напред в пространството и назад във времето...

няма нови новини
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
сега
2690
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Борисов на новия път до Слънчев бряг пред ПИК TV за Радев: Ченгеджийските му номера ли да коментирам? Разхожда се само, някъде е безделничил, а ние всеки ден откриваме. Но му завиждам - направи съдебната реформа, пращат му актове в аванс (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
АСТРОЛОГ: Внимателно да се отнасяме към всички знаци, които съдбата ни праща
x