Вход
София
Времето в София 16 o C

ПРАВО В ДЕСЕТКАТА: Прокурорите във ВСС затрупват Лозан Панов с делата на всички 233-ма, вкарани в затвора по обвинителни актове на Иван Гешев!

ПРАВО В ДЕСЕТКАТА: Прокурорите във ВСС затрупват Лозан Панов с делата на всички 233-ма, вкарани в затвора по обвинителни актове на Иван Гешев!

на 10.10.2019
63109
12
ПРАВО В ДЕСЕТКАТА: Прокурорите във ВСС затрупват Лозан Панов с делата на всички 233-ма, вкарани в затвора по обвинителни актове на Иван Гешев!
Автор: ПИК
10.10.2019
12
63109

Прокурорите във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще задоволят интереса на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов към работата на номинирания за главен прокурор Иван Гешев, като му предоставят всички дела на изпратени в затвора от съда по негови обвинителни актове. Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет взе единодушно решение, с което възложи на Комисията по атестирането и конкурсите да предостави информация в отговор на писмото на Панов за по-подробна справка за работата на кандидата. Писмото на Панов беше адресирано до Сотир Цацаров.

Председателят на ВКС поиска това с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което настоя за преценка на качеството на изготвените обвинителни актове от Гешев, който остана единственият претендент за поста на обвинител номер едно. „За обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му“, пише в писмото Панов.

Самият Гешев коментира обструкциите към него като към кандидат за поста на Цацаров. Няма нужда всички да ме обичат – ако всички ме обичат, значи не си върша добре работата, заяви зам. главният прокурор след разбиването на голяма телефонни измамници и 10 задържани.

„Очаква се на 15 октомври Комисията по атестиране и конкурсите да вземе решение, с което да прецени вида и обема на информация, който ще бъде предоставен на г-н Панов по неговото искане“, обяви говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева. Според нея и в сегашния доклад на комисията относно професионалните качества на Иван Гешев има достатъчно изводи и констатации относно качеството на неговата работа. Тя се преценява и чрез изготвянето на актуална атестация, а последната такава за Иван Гешев е с най-високата оценка – много добра.

Даниела Машева допълни още, че ще бъде предоставена и подробна информация относно броя и вида на прокурорските актове, внесени от Иван Гешев в съда. Според данните 233 души са осъдени с влязло в сила съдебно решение, вследствие на актове, изготвени от Гешев.

Оттук нататък изборът на главен прокурор ще продължи с изслушване на единствения кандидат, което ще се проведе на 24 октомври. Тогава Гешев ще трябва да представи и защити пред Пленума на ВСС своята концепция за това как ще управлява работата на държавното обвинение, както и да отговаря на въпроси от магистратите. Гласуването ще се проведе в същия ден.

Седмица по-рано пък изтича срокът, в който неправителствените и професионалните организации имат право да изразяват становище да задават въпроси, свързани с избора.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30749
архив

Тече подготовката за Нова година. Мъж иска в магазина две от най-големите пиратки. Продавачът:
- Продавам само по една!
- Защо?
- Защото втората вече няма да я чуете.

няма нови новини
Днес: 244
hot
най-четени новини в момента
сега
3110
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Комисията по енергетика прие идеята за държавните бензиностанции (ОБНОВЕНА)
x
ЕКРАНЪТ СРЕЩУ ХАРТИЯТА: Ето кой е победител в обучението на децата
x