Правят първа копка на ГККП-Рудозем

Региони

Правят първа копка на ГККП-Рудозем

14818
на 24.01.2020
Правят първа копка на ГККП-Рудозем
Автор:   ПИК

Днес ще се направи историческата първа копка на строежа на ГКПП Рудозем - Ксанти. Пунктът е дългоочакван от жителите на региона. Изграждането му е договорено между България и Гърция още през 1995 година.

препоръчано

През декември м. г. правителството одобри необходимото дофинансиране за строежа на самия пункт в размер на 18 445 744 лв., след като бе избран с обществена поръчка на областната управа в Смолян строителят му – консорциум „Партньори – Ксанти“. В него са четири фирми: „Копекс и Ко“ ЕООД , „Агробилд“ ЕООД), „БГ Ленд Ко“ ООД и „СК – Варна 2007“ ЕООД. Надзорът ще е на обединение „Бул Инвест Инженеринг“.

Срокът за изграждане на  граничния контролно-пропускателен пункт и близо един километър подход към него е една година, съобщава "Марица". Пунктът ще е изцяло на българска територия. Освен сградата ще бъдат положени и всички нужни подземни и наземни комуникации. Подходът е продължение на републиканския второкласен път II-86.

Ще е с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. В зоната на ГКПП ще се оформят и благоустроят две площадки. Ще се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

Пътят до пункта от българска страна отдавна е готов. В момента ударно се изгражда пътя от гръцка страна. Изпълнител е компанията „Актор”, която изгражда 9 км пътна отсечка от гръцкото село Димарио до българската граница. В изграждания участък са планирани 11 моста, два двупосочни тунела и пътно платно 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40 до 50 км в час.

Срокът за завършване на строителството е май т.г. Новият път се финансира от Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт”, ЕТС „Гърция България”. 

Сподели:
Бомба x
Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 294
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това