ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Маргарита Димитрова, Червен бряг
Необходими продукти:
Тесто за едната празеничка:
200 г брашно
1 яйце
1 равна ч.л. сол
1 равна ч.л. захар
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
15 г жива мая
100 мл хладка вода
За плънка за едната празеничка:
1 стрък праз лук
100 г сирене
1 яйце
щипка чубрица
олио за запържване на празеничката
Начин на приготвяне:
Тесто:
Замесвам меко не лепкаво тесто от посочените продукти. Оставям го да втаса
Плънката:
Задушавам ситно нарязания праз в 3-4 с.л. нагорещено олио плюс щипка сол. Отстранявам от котлона, добавям сиренето, яйцето и подправката и разбърквам. Оставям да се поохлади.
Начин на оформяне:
Тестото се дели на две топки, като едната е по-голяма от другата. Разточвам по-голямата, сипвам и разстилам плънката, върху нея налагам разточената по-малка кора и загъвам краищата на долната кора, като ги плисирам.
Запичам на тиган в малко олио и през минута-две обръщам от едната и от другата страна до готовност.