ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В Етнографския музей на открито „Етър“ край Габрово започва традиционният празник на пестила. Посетителите на комплекса ще могат да наблюдават приготвянето на този натурален продукт от сини сливи, известен като „Габровски шоколад“, в почивните дни около 6 септември, съобщава БНР.
От 2013 година насам се провежда празникът на пестила.
Посетителите в музея на открито могат да наблюдават оригиналната технология, по която в миналото домакините вкъщи са приготвяли габровския шоколад - натурален продукт от сини сливи.
Програмата в трите почивни дни предвижда базар на храни и напитки и представяне на различни кулинарни изкушения от сини сливи.
За първи път се провежда национален фолклорен конкурс „Обредна трапеза“ с участието на самодейни състави от различни краища на страната, които ще съживят обичаи, свързани с храната и нейното значение за предците ни.

