ПРАЗНИК: Родопската теснолинейка стана на 78 години

Животът днес

ПРАЗНИК: Родопската теснолинейка стана на 78 години

14752
на 09.12.2023
ПРАЗНИК: Родопската теснолинейка стана на 78 години
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Родопската теснолинейка отбелязва днес своя 78-и рожден ден. На днешния ден пре3 1945 г., е открита последната отсечка от теснолинейката - тази от Банско до Добринище.

препоръчано

Изграждането на линията започва през 1921 година по проекта на инж. Стоян Митов. Първата завършена отсечка е открита пет години по-късно. Работи се денонощно, на три смени, с много доброволен труд. Основни работници са трудоваците, участват и пленени войници. Местното население също се включва. Така без механизация и по времето на войни, 125-те километра от Септември до Добринище са завършени за 24 години, пиша от "Родопската теснолинейка“

По трасето има 35 тунела, междурелсието е 760 мм - почти наполовина от нормалното 1435 мм. До 1966 година по трасето се движат парни локомотиви, заменени с поръчаните за България от Западна Германия дизелови машини, движещи се и до днес.

Линията е откривана за движение поетапно според завършените отсечки - първо до Велинград (1926 г.), до Чепино (Велинград-юг) през 1927 г., до Якоруда (1937 г.), до Белица (1939 г.), до Банско (1943 г.) и Добринище - 9 декември 1945 г.

Понастоящем ежедневно по линията се движат 14 влака - по 4 между крайните гари, четири в района на Велинград и два в Разложко. С тях на ден се превозват средно по около 500 души - местни и туристи. През топлите месеци от април до октомври по линията пътуват туристи от целия свят и все повече български организирани групи.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да не помагат на безотговорни колеги, Раците да не дават заеми
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с голяма новина за времето, която мнозина очакват да чуят (ВИДЕО)
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК