Вход
София
Времето в София 2 o C

ПРАЗНИК: Спомняме си за един велик и свят мъж, който неуморно проповядвал християнството

ПРАЗНИК: Спомняме си за един велик и свят мъж, който неуморно проповядвал християнството

на 15.02.2020
16711
0
ПРАЗНИК: Спомняме си за един велик и свят мъж, който неуморно проповядвал християнството
Автор: ПИК
15.02.2020
0
16711

Във Фригия, област в Мала Азия, живеел един богат и знатен човек, на име Филимон. Когато светите апостолипроповядвали Евангелието, Филимон повярвал и по-късно бил причислен към седемдесетте апостоли.

Филимон, още до обръщането си, имал роб на име Онисим. Като се провинил в нещо пред господаря си, Онисим се побоял от наказание и избягал от него в Рим, където тогава проповядвал св. апостол Павел. Множество римляни, като чули словото на светия апостол, се обръщали към Господа. И Онисим чул проповедта на апостол Павел. Думите му възбудили в него искрено разкаяние и пламенна вяра. Той последвал апостола. Когато Павел бил подложен на гонения и заточения, Онисим не се отделил от него, приел св. Кръщение и продължавал усърдно да му служи.

Павел обикнал Онисима и желаел завинаги да го задържи при себе си. Като узнал, че Онисим принадлежи на Филимон, той намерил, че няма право да го остави при себе си без волята на господаря. Павел пратил Онисима при Филимон с писмо, в което молил за него прощение и увещавал Филимона милостиво да приеме своя роб – като брат в Христа. Това писмо - послание до Филимон – е поместено между другите послания на апостол Павел в Новия Завет на Светата Библия.

Филимон не само простил на Онисим, но и му дарувал свобода. Онисим се върнал при св. апостол Павел и му служел с ревност и преданост. Той сам, научен от Павел, станал един от апостолите и след смъртта на своя учител, отишъл да проповядва Словото Божие в далечни страни. Той проповядвал в Испания, в много градове на Гърция и Мала Азия, и вече в дълбока старост бил поставен епископ в Ефес, след Тимотей и Йоан Богослов. Св. Игнатий Богоносецспоменава за него в едно от своите послания като за човек благочестив и деятелен, ревностно изпълняващ задълженията си.

Няколко години Онисим бил ефески епископ, обръщал езичници към Христа, укрепявал вярващите чрез поучения и пример на добродетелен живот. В царуването на Траян (98-117 г.) започнало гонение против християните и Онисим бил повикан в Рим. Доведен на съд при управителя Тертил, Онисим с твърдост изповядал Името на Христа.

Управителят заповядал да отведат Онисима в тъмницата, където светият апостол прекарал осемнадесет дни. Той бил утешаван от честите посещения на християните и от тяхното съчувствие. На невярващите той проповядвал Словото Божие и мнозина от тях обърнал към истината.

МИСТИЧЕН ДЕН: Почитаме покровителя на злите духове свети апостол Вартоломей

МИСТИЧЕН ДЕН: Почитаме покровителя на злите духове свети апостол Вартоломей

1. Св. апостол Вартоломей от Дванадесетте апостоли -...

на 11.06.2019

След осемнадесет дни управителят изгонил Онисима от Рим и го пратил на заточение в Путеол. И там св. Онисим продължавал без страх да проповядва Евангелието и да обръща езичниците.

Като узнал за това, Тертил отново го повикал на съд. Като видял, че Онисим е непреколонен във вярата си, заповядал жестоко да го бият и след това го предал на смърт. Една християнка от царски род взела обезглавеното тяло на светия мъченик и го поставила в сребърен ковчег.

Сподели:
свързани новини
ПРАЗНИК: 9 любими имена черпят днес, почитаме апостол, който приличал като близнак на Христос ПРАЗНИК: 9 любими имена черпят днес, почитаме апостол, който приличал като близнак на Христос
Православната църква почита паметта на Свети апостол...
на 06.10.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15085
архив

- Струва ми се, че вече сте били при мен - казва докторът - Припомнете ми фамилията си. - Симеонов. - Простатит? - Не, Николай.

няма нови новини
Днес: 295
hot
най-четени новини в момента
сега
3045
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x