ПРАЗНИК: Черпят пет редки, но много красиви имена

Бомба

ПРАЗНИК: Черпят пет редки, но много красиви имена

23870
на 21.01.2021
ПРАЗНИК: Черпят пет редки, но много красиви имена

1. Св. Mаксим Изповедник (ок. 580-662) - преподобни Максим Изповедник е роден в Цариград (Константинопол). Получил високо образование, заемал висша длъжност в двореца на император Ираклий (VII в.).

препоръчано

При върлуване ереста на монотелитите отишъл в Рим и по негово внушение папа Мартин свикал събора в Латерана против ереста. Като научил император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветил Максим и поискал да го изпратят в Цариград (Константинопол).

Като не успял, заповядал през нощта да го хванат и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и вражда против царя. Нанесли му побой, тъй че земята около се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, гдето починал в 662 година.

Когато на VI Вселенски събор в Цариград (680 г.) православието възтържествувало над ереста, мъченическият подвиг на св. Максим Изповедник бил оценен по достойнство. Светата Църква високо почита този прославен учител и проповедник на православната вяра.

2. Св. мъченик Неофит от Витиния († 290)

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Максим, Максимилиан, Валери, Валерия, Неофит

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това