ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена

Час Пик ГЛАВНА

ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена

24122
на 18.04.2021
ПРАЗНИК: Честваме велик светец и загиващата оживяла света Мария Египетска - черпят две любими имена

Последвайте ни в Google News Showcase

1. Пета Неделя на Великия пост - Църквата днес чества за втори път паметта на една от най-обичаните и почитани светици - преподобна Мария Египетска. Тя оставя огнена диря, а житието ѝ потриса всеки път всеки, който го изчете от докрай.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Тя е онзи пример, който ни показва как от най-окаяни грешници, щом осъзнаем много си грехове и пристъпим към по-богоугоден живот, най-подир ще се сподобим с прошка тям, а и ще намерим тъй търсения душевен покой.

Покайният пример на св. Мария Eгипетска е толкова многообхватен и поучителен, че светата Църква желае той трайно да остане в нашите сърца. Затова освен деня на нейната памет на нея се посвещава и Петата неделя на Великия пост.

2. Преподобни Йоан - бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат и сътрудник на св. Йосиф Песнописец. Той приел монашеско пострижение твърде млад и израстнал под непосредственото духовно ръководство на своя учител. Отличавал се с голямо смирение и послушание. Бил убеден защинтик на православното учение и смел борец срещу иконоборческата ерес.

Когато император Лъв Арменец предприел гонение срещу почитателите на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с учителя си Григорий и със св. Йосиф Песнописец. След смъртта на св. Григорий преподобни Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград. Като такъв той удвоил монашеските си подвизи и се грижел не само за своето спасение, но и за спасението на всички братя.

Поминал се около 820 година. Свети Йосиф Песнописец го погребал близо до гроба на учителя му св. Григорий Декаполит.

3. Свети мъченик Виктор Никомидийски - той е живял през 2 век. По това време в Римската империя управлявал Марк Аврелий. Той накарал всички войници да дадат в жертва по едно животно.

Вярата в Христос не му позволила да стори това и той отказал да се подчини. Тогава той бил измъчван жестоко, за да се прекърши неговият дух и вяра. Виктор обаче не се предал. Християнството му помогнало да премине през всички изпитания, на които го подложили, при това невредим.

Управляващите загубили битката с него, което ги вбесило. Затова на 18 април в Дамаск той бил обезглавен.

ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ ДВЕ ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ У НАС ИМЕНА: Виктор и Виктория

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 139
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК