Преброиха 50 нови столетници, най-малко са в Северозападна България

Региони

Преброиха 50 нови столетници, най-малко са в Северозападна България

7551
на 10.10.2022
Преброиха 50 нови столетници, най-малко са в Северозападна България
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Почти 50 са нови столетници в страната ни. По данни на Националния статистически институт в края на 2019 г. те са били 279, а според новото преброяване те са вече 325.

препоръчано

Въпреки това страната ни е на едно от последните места в Европа по този показател, уточнява "Монитор".

Според данните най-възрастните хора у нас са на около 105-106 години и са преживели две световни войни. Най-много столетници има в Югозападна България, като това е обусловено от броя им в София. Най-малко са столетниците пък в Северозападна България - Видин, Монтана и Враца.

Според учени фактът, че страната ни се нарежда на последните места в Европа по брой столетници на глава от населението, се дължи основно на това, че средната продължителност на живота у нас е една от най-ниските. По последни данни у нас е 75 години. При мъжете е 72 години, а при жените - 78.

За разлика от нас, в други страни като Монако, Франция, Испания и Италия средната продължителност на живота е над 80 години и там броят столетници е по-висок.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК