Предизборен подарък за БТВ и Нова

КОМЕНТАРИ

Предизборен подарък за БТВ и Нова

85336
на 27.01.2021
Предизборен подарък за БТВ и Нова

Покрай врявата за ковида, протестите и останалите обществени истерии, както винаги встрани остават проблемите на многострадалната ни култура.

препоръчано

Тихомълком в парламента са внесени промени в Закона за филмовата индустрия. Вносители, забележете, са депутати и от управляващите, и от опозицията – ГЕРБ, Воля, БСП, ДПС.

Интересно единомислие! Рядко се е случвало в парламентарната история, но когато стане дума за реверанс към „големите телевизии“, всички партии послушно козируват. Избори се задават, все пак.

С въпросните промени в Закона се въвежда механизъм за предоставяне на държавна помощ за производство на телевизионни филми и сериали.

Така сериозни публични средства, предвидени първоначално  за финансиране на българското игрално кино, се пренасочват за субсидиране на телевизионно съдържание.

Съдържание, което се произвежда от БТВ, Нова и БНТ, любимците на всяка власт.

Купешки казано – обречени сме да гледаме „Откраднат живот“ и другите сапунки вовеки, вече с помощта и на Народното събрание. Киносалоните обаче ще пустеят, България ще я няма на фестивалите, а Киноцентъра в Бояна ще е терен само за треторазредни холивудски екшъни.

В обща декларация няколко филмови гилдии заявяват, че:

„Предвид предстоящите парламентарни избори големите телевизионни оператори ще имат решаваща роля в кампанията, но това, което се извършва с предлаганите промени, внесени от депутатите между първо и второ гласуване за финансиране на телевизионни филми от субсидията, определена за българското филмопроизводство, е убийство на българското кино…“

Патетично, но точно. Става дума за регламентирано държавно убийство на киното за сметка на телевизията. И то не на коя да е телевизия, абстрактно, а конкретно на двете богати телевизии, които произвеждат собствена филмова продукция и в същото време – чрез публицистиката си, контролират политическата ситуацията в страната.

Излишно е да споменаваме за традиционния монопол на БТВ и Нова в областта на рекламата. Или за монопола им по линия на обществените поръчки. За привилегированото им положение като ефирно разпръскване.

Сега монополът вече става тотален и по линия на изкуството и културата.

Всъщност „високо“ изкуство няма да има. Само полуфабрикати-баналки под формата на сериали, на всеки пет минути прекъсвани от десетминутни рекламни блокове!

Подаръкът на партиите за БТВ и Нова преди изборите е твърде прозрачен и нахален. А и обиден за българските кинотворци. Тази обида не е от вчера - нанасят им я през целия преход. Държавата абдикира от киното, неслучайно значимите български кинотворби са от времето на социализма. Защото киното е "идеална стока", не е сирене или царевица. Навсякъде по света мъдрите управленци инвестират в духовното.

Тук трябва да припомним, че БТВ и Нова са собственост на големи чуждестранни компании. Така че кого финансира държавата – милиардера Келнер, на практика. В комбина с милионерите Халваджиян, Милошев и сие, които продуцират тв бозата.

Не стига, че не стимулираме българското производство, ами бутаме „фъндъци“ на чехи. Все по политически причини.

За нас какво остава? Да роним сълзи при всяко милосърдно повторение на „Момчето си отива“, „Козият рог“ и „Оркестър без име“. За които децата ни даже не са чували.

Сподели:
Бомба x
Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това