Вход
София
Времето в София 24 o C

Председателката на Българската федерация по йога Вера Захариева: Йога е всичко, но всеки сам трябва да извърви пътя си до нея

Председателката на Българската федерация по йога Вера Захариева: Йога е всичко, но всеки сам трябва да извърви пътя си до нея

"Ние сме в крак с последните тенденции в Индия", казва авторитетната преподавателка
на 27.04.2017
25980
5
Председателката на Българската федерация по йога Вера Захариева: Йога е всичко, но всеки сам трябва да извърви пътя си до нея
27.04.2017
5
25980

Вера Захариева е сред най-авторитетните фигури в йога средите у нас. Тя е председател на Българската федерация по йога и на спортен клуб “Вяра” и йога учител с 20-годишна практика. Преподава на деца, възрастни и на групи за бременни. Захариева е организатор и участник в ежегодното Държавно първенство по йога, чието XXII издание предстои. Стои и зад обичаните и посещавани от стотици последователи на древната практика йога лагери сред природата. По нейна покана у нас гостуват и изнасят семинари известни йога учители от цял свят. Квалифицирала се е в НСА и в Master Class Kaivalyadhama Institut, 2015 г., в Индия.

Тя бе сред първите изтъкнати йога учители, които прегърнаха идеята да покажат на своите ученици комплекта "Йога карти" на издателство "Милениум" и да го включат в работата си с тях. Поканихме я за разговор за различните аспекти на йога - за ползите от нея, митовете, които я обгращат, и бъдещето й у нас.

- Госпожо Захариева, като председател на Българската федерация по йога (БФЙ) вие имате възможно най-обективен поглед върху йога у нас. Как се развива тя през последните години?

- Йога навсякъде по света в днешно време се развива динамично. Смея да кажа, че у нас се е запазила нейната автентичност и българите търсят преди всичко духовната полза от нея, не се стремят само да отслабнат, да се преборят със стреса или да се хранят здравословно.

- В какво се състои дейността на вашата организация, какви са нейните цели?

-  БФЙ се стреми да обогатява и допълва информацията за йога, с каквато разполагаме от древните източници до днес, като издава учебници и книги. Всяка година федерацията организира курс за следдипломна квалификация на преподаватели, а от тази година България ще се подреди сред малкото европейски страни в които, наред с Индия и САЩ, ще има висше образование по йога. Екипът ни работи усилено, за да подготви програма по йога на много високо ниво, което да отговаря и на признатата висока компетентност на преподаването в Национална спортна академия. Друга част от дейността ни е организирането на различни семинари, конгреси, лагери, срещи с видни чуждестранни лектори и състезание по йога.

- Вие харесахте и подкрепихте първия по рода си у нас комплект „Йога карти“, бихте ли споделили с какво той е полезен за практикуващите йога?

- Да, така е! Създаването на тези карти е чудесна идея. Те са от полза за тези, които нямат време да отидат в група, при учител. Дават шанс на всеки, сам, у дома да си, да си направи свой комплекс от асани  и да може да поддържа здравето и  вдъхновението си.

- Скоро отмина пролетният йога-лагер, който организирате ежегодно, предстои ви летен. Какво се случва на тези форуми? Какви хора идват обикновено на тях?

- Тези лагери са посещавани от последователи на йога от цялата страна. От една страна това са хора, които вече са се докоснали до йога, те избират нашите лагери, за да бъдат в присъствието на различни йога учители. От друга страна, идват и такива, които нямат още идея за дълбочината на йога, но са решили точно на тези места и по този начин да направят първите си стъпки заради високо ниво на преподаване и многообразната програма. Правим посрещане на изгрева на слънцето, провеждаме лекции на различни теми, има по две практики в асани на ден и едно медитативно занимание, както и много походи, разходки, посещения на различни забележителности.

- Каква е ползата за участниците?

- Ползата е на много нива. Първо, това е една чудесна почивка, изпълнена с работа върху тялото и духа, второ, лагерите са преживяване, емоция и трупане на знание, трето – среща с едни от най-добрите йога учители у нас.

- Навсякъде в страната и особено в столицата изникват все повече нови йога студиа. Означава ли това, че интересът към йога се повишава?

- Възникването на нови студия е в отговор на стремежите на хората да намерят път към себе си, към добротата, състраданието, любовта, да формират по-ясно разбиране за света.

- Какви са вашите наблюдения за хората, които се занимават с йога? Бихте ли могли да очертаете нещо като средностатистически профил?

- Йога е търсене на душата, а тя няма възраст, пол или его, всеки може да започне развитието си чрез нея. Абсолютно всякакви хора са привлечени от йога. Дори във все повече детски градини има занимания. Все повече са и мъжете, които идват в групите, и разбират, че не е трудно или срамно да се успокоиш, да подишаш пълноценно и да отпуснеш емоциите си по този начин. Най-много, разбира се, са жените, но това е заложено в жената - да желае да се променя, да се обновява, да се грижи за себе  си.

- Освен най-малките, знаем, че и много възрастни хора се занимават с йога. Можем ли да кажем, че няма никакви възрастови ограничения за тази практика?

- Няма възрастови ограничения. Всеки започва тогава, когато се чувства убеден, че това е самият той. А когато седне на постелката, ползата идва веднага.

- Какви митове битуват все още за йога, които трябва да се опитаме да разбием?

- Основният мит е, че йога представлява само група упражнения, при които си слагаме краката на главата, тоест, че е само за гъвкави хора. Вторият мит е, че йога е секта или религия, която те обвързва с различни богове и ти промива съзнанието. Третият е, че за да ходиш на йога ти трябва много време, напротив, всеки може да се отпусне и да постои в тишина навсякъде и по всяко време. Четвъртият е, че трябва да си веган или вегетарианец. Добре е да не се консумира месо и всички неприродни за тялото ни храни, но това не е закон. Петият мит е, че трябва да започнеш да се занимаваш с йога само докато си млад и здрав. Напротив, душата е вечно млада, а здравето бързо се подобрява с правилни техники и знания.

-  Определенията за йога са много - като се тръгне от духовно преживяване, мине се през спорт и се стигне до мода и стил на живот. Как я определяте вие?

- Йога е всичко! Йога е наука - и философия, и психология и мъдрост, и спорт, и здраве, и любов. Не бих казала, че е мода, иначе нямаше да се задъблочава и развива, а щеше да отмине за три дни. Никой не продължава нещо, ако то не е в сърцето му, така че който възприема йога като стил или мода, би се отказал бързо.

- В САЩ звездите от попсцената и киното масово тренират йога и го афишират например със снимки в социалните мрежи. Познавате ли известни българи, които също се занимават с йога сериозно?

- Такива са Григор Димитров, актрисата Вили Марковска, певците Йоданка Христова, Коцето Калки, Дони и Нети, телевизионният водещ Део и много други.

- Как се развива йогата като спорт, сякаш не се говори достатъчно за нея в този аспект?

- От създаването на БФЙ се провеждат състезания, защото федерацията е лицензиран член на Министерството на младежта и спорта. Тази година ще е XXII-то държавно първенство по йога. То ще се проведе в Плевен на 1 и 2 юли. Наши състезатели често са се класирали и се класират първи на международни и европейски състезания. Самата федерация не преследва определени цели в тази насока, просто който има по-засилен интерес към трудни за изпълнение йога пози, се явява на състезание и успехите, които постига, му носят радост и лична удовлетвореност.

-  На какво ниво е йога у нас спрямо другите страни в Европа? Можем ли да кажем, че сме в крак със световните тендеции?

- Йога в България е на много по-високо ниво от повечето страни, в които се парктикува, а и е по-автентична. Не е така изкривена, няма много фрапантни духовни залитания. Мога да кажа, че сме в крак с  ученията в Индия.

- Какво бихте казали на хората, които изпитват колебание или пък не са обмисляли да се занимават с йога, за да ги насърчите?

- Насърчението и мотивацията да повярваш трябва да дойдат отвътре. Нищо и никой отвън не могат да те убедят да правиш странни пози, да дишаш дълго, седнал неподвижно, да се храниш природосъобразно, да мислиш различно и да бъдеш себе си. Това е лична работа и всеки влиза в йога сам.

Захариева по време на посрещането на изгрева, на йога лагер в планината, и заедно с едни от най-малките си възпитаници.

    

Може да поръчате комплекта "Йога карти" на тел.: 02/944 33 18 (в делничните дни, от 9 до 16 ч.), на email: sales@milleniumbg.eu или на сайта www.milleniumbg.eu, както и да си ги купите от столичния книжен център на ул. "Бачо Киро" 23 и във всички книжарници. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената.

Сподели:
Напиши коментар »
(5)
1
Занимавам се с йога повече от много години и категорично твърдя, че това не е колективно занимание, а индивидуално, не е нормално да има състезания! В йогата състезанието е сам със себе си. Йогата не е само да си преплиташ крайниците, а е един морал, личен, уверявам ви, че, ако има такъв, това няма да бъде демонстрирано. Йогата има за цел да възпита у човека чувство за себепознаване, откровеност към себе си, дисциплина, няма насилие, има една лична самооценка. Комерсиалното надделява и това дразни, защото в йогата се състезаваш с егото си, с леността си, с пренебрежението към самия себе си, с недостатъците , които сам знаеш и можеш да си признаеш, да се бориш с тях. Там няма пари и слава. Много е ЛИЧНО! Това е система за САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ. Не става въпрос само за физическа форма - видима, основното е - за морална, психическа - това, да се наемеш да се преодолееш.Това е много лично и е съществената част на йогата, а не демонстрацията на осморки за атракция за пари. Да има състезание - неморално, фалшиво и тъпо. Може ли да видят зрителите, когато се намотаеш колко си честен и колко си завистлив? Не сте открили топлата вода, търговци! Животът е започнал отдавна и не се мери с демонстрации, а с подчертана скромност и простота в живота - честност, толерантност, съпричастност. Първо е личното духовно, а след това физическо усъвършенстване. Всяка куха мутра може да демонстрира идеална форма и страхотни физически възможности. Подобни изяви замърсяват философията на тази физическа практика. Самопохвалването се смята за недостатък. Но...когато падат пари, защо да не се демонстрираме? Всичко хубаво се изхабява от "откривателите".
2
Напълно подкрепям мнението ви. И аз исках да напиша същото, но вие сте го казали чудесно. Радостно е, че и в България са започнали да откриват и практикуват йога. За разлика от твърденията в статията, йога е изключително популярна и издигната на много по-високо ниво в развитите страни. От известно време виждам публикации, рекламиращи йога-картите. Надявам се, че авторите си плащат за рекламата. Полза от такива карти не виждам. При положение, че Интернета е пълен с видеоматериали, направени от най-добрите йога-преподаватели в света, едва ли има смисъл да се ползват примитивни средства като тези карти. Единственото добро е, че все пак се говори за йога и хората може да се заинтересуват и сами да потърсят автентична информация. На БФЙ пожелавам успех и по-скромно със саморекламата. Намасте.
3
Та за "духовната полза" ми е думата. Всичко изглежда чудесно, прекрасно, елате и практикувайте, бъдете щастливи! Да, ама не-е-е-е! Търсейки "САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ", се отдалечаваме от Бога и от неговата благодат! Напредналите, медитиращите, тези които се стремят да изчистят мислите си от всичко, стават безчувствени егоисти, самовлюбени особняци, горделиви егоцентрици.(Имам опит и впечатления - лични)! Стават жертви на демонични сили, избуяват страшни духовни пороци! Лоша работа! Заразата е всеобща и Сатаната доволно потрива ръчички!
4
Човек не става егоист, сам се възпитава и няма раздвоение относно мислите си и постъпките си, защото установява веднаж за винаги КОЙ е! Тези хора започват да виждат околните много ясно, защото сравнмват с вътрешния критерий, който са изградили. Към него принадлежи прозирането за простотата на живота, лъсва като на длан лицемерието, фалша, притворността. Неминуемо този пораснал човек започва да се чувства по - различен, това личи в поведението му, защото има много неща, над които той се извисява - над суетата, клюкарството, еснафщината, над ламтежа. Това го прави щастлив и той знае, че това да си щастлив, зависи от самия теб, а не от другите, от парите и вещите.Това го прави уверен, силен, издържлив. Въпрос на избор, не на имитация. Такива хора изглеждат егоисти, но не са, защото изглеждат различни и нестандартни в постъпките си. Повярвайте, много е хубаво да се живее просто. Най-простотата стъпка е да се научиш да не лъжеш себе си.
5
"...Неминуемо този пораснал човек започва да се чувства по - различен, това личи в поведението му, защото има много неща, над които той се извисява - над суетата, клюкарството, еснафщината, над ламтежа. .." - това е портрет на ГОРДИЯ човек, "ИЗВИСЕН" и самодостатъчен! Нямащ нужда от Бог, имащ себе си за такъв! Ние християните сме смирени, покайваме се за греховете си, изповядваме се и се борим с гордостта, (суетата, клюкарството, еснафщината, ламтежа...) В нашата природа няма осъждане на хората, за всяко нещо търсим Божията помощ. Затова "йогата" и нейните практики са ни смъртен враг! Пазете се от вечното осъждане!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 14117
архив

Двама влюбени. Тя му казва:
- Скъпи, много искам да сключим брак, обаче… в работата ще тръгнат едни клюки, хич не ми се иска да знаят, че съм омъжена.
- Добре, ако искаш – ще се оженим тайно. На никого няма да казваме.
- А ако ни се роди дете?
- Като порасне, на него може да му кажем.

няма нови новини
Днес: 100
hot
най-четени новини в момента
сега
2441
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Михаела Маринова разбива клишета - вижте как поп звездата тества любовта на футболист на ЦСКА с театър и симфоничен оркестър
x
Как да възстановите връзката с партньора си след появата на дете
x