Президентът на КНСБ Пламен Димитров бие тревога пред ПИК ТV: Очакват ни фалити. Асен Василев отказа да вдигне заплатите в публичния сектор

Час Пик ГЛАВНА

Президентът на КНСБ Пламен Димитров бие тревога пред ПИК ТV: Очакват ни фалити. Асен Василев отказа да вдигне заплатите в публичния сектор

70963
на 24.09.2022
Президентът на КНСБ Пламен Димитров бие тревога пред ПИК ТV: Очакват ни фалити. Асен Василев отказа да вдигне заплатите в публичния сектор
Автор:   ПИК

Тук можеш да видиш най-новите казино игри от efbet (18+)

Направихме изследване сред нашите членове и 85 % от тях смятат, че основните искания, които трябва да се поставят пред политиците, отивайки на избори, пък и пред служебния кабинет до колкото той има лостове за влияние, изпълнявайки бюджета и имайки задължение да подготви бюджет за следващата година, са доходите, цените и инфлацията. Това са ключовите и най-важните въпроси. Хората бяха достатъчно категорични и доста ясни.

препоръчано

Така коментира пред ПИК ТV исканията на КНСБ президентът на синдиката Пламен Димитров.

По думите му инфлацията официално е около 18%, но от КНСБ са отчели над 50%, а някои стоки минаха и 100%, като например олиото. Затова искаме доходите да бъдат компенсирани поне с 20%. Според синдикалиста, към юни в сектор "Индустрия" заплатата е нараснала с около 280 лева, така се приближава до компенсиране на инфлацията. Той изчисли че това е малко над 17%.

"В сектора на услугите обаче имаме 14,5% ръст - под 200 лв. увеличение за тези 12 месеца. Там даже официалната инфлация не е покрита. В публичния сектор и бюджетните системи, там където плаща правителството е най-тежка картината. Асен Василев отказа да увеличи заплатите от началото на тази година след 1 април, когато влезе бюджетът за 2022 г. И единственото, което можахме да направим, благодарение на разумното мнозинство, което се образува при разглеждането на бюджета в в Народното събрание, е да заложим допълнително 500 милиона от тези 760 милиона, които се заложиха повече разходи, за да се дадат допълнително в много системи, но те стигнаха  за около 125 лева добавяне като доход върху средната заплата и малко повече за учителите", подчерта Димитров.

Той отбеляза, че хората показват какво искат да се прави, а синдикатът само следва този курс, като обобщават и анализират данните, за да бъдат сложени на масата на управляващите и работодателите. Според него политиците трябва да вземат спешни мерки за овладяване на инфлацията.

"Не е вярно, че трябва само да се режат средствата на бюджета, за да озаптим ръста на инфлацията. По-скоро регулаторите които в една пазарна икономка би трябвало да са най-важни Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов контрол и т.н, трябва да си влязат във функцията най-накрая и да направят прозрачно ценообразуването по цялата верига от производителите до потребителя. Няма обяснение за някой цени. Не само за горивата, които многократно бяха коментирани и независимо от лекия спад последната седмица-две, но икономиката не работи като пазарна и в много сектори на преработващата промишленост. Земеделието е най-яркият пример. Само 15-20% от това, което плаща потребителя отива до този който го произвежда", категоричен е президентът на КНСБ.

Той разясни, че енергийните компенсации са в размер на между 800 милиона и 1 милиард лева на месец. По думите му това са огромни суми, които се генерират от печалбите на енергийните дружества, при това само на държавните.

„Разчетът на бюджета не предвижда допълнителни разходи за газови компенсации и за компенсации на домакинствата, които трябва да понесат по-високите цени на дървата. А те не само станаха 200 лева на кубик, тоест вече са два пъти по-скъпи спрямо миналата година, но и има дефицит. Същото се отнася и за парното, което ще поскъпне от 1 януари. При подобни ръстове на цената на газа, която очакваме да стане космическа в следващите месеци, няма как да избегнем повишение в тарифата и за парното”, каза още Димитров.

Според него при подготвянето на бюджета за 2023 година трябва да бъдат заложени от януари още компенсации за тези 20% от домакинствата, които се отопляват на парно, като по-голямата част от тях са в София.

Димитров отбеляза, че може да видим фалиране на болници и училища, ако не им се помогне със сметките за отопление.

"Без правителство ще бъде по-зле, нови избори през зимата ще доведат до разочарование и делигитимация на изборната система", прогнозира той. И допълни, че акциите на КНСБ продължават по сектори, браншове, региони и предприятия, където не е достигнатото нужното увеличение на заплатите.

"Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите. Надявам се, че политиците след като излязоха от София по време на тази кампания са си дали сметка, че цените като цяло удрят ниско-доходните домакинства. Една част от населението, която според мен не е никак малка - около 600-700 хиляди до един милион заедно с пенсионерите и работещите бедни на минимални доходи и които са в изключително тежка ситуация - към тях трябва да бъдат насочени мерки за подкрепа", категоричен е Пламен Димитров.

Целия разговор вижте във видеото.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
Борисов със сензационна прогноза пред ПИК TV - коалиция с ППДБ ще има чак след Нова година (ВИДЕО) Борисов със сензационна прогноза пред ПИК TV - коалиция с ППДБ ще има чак след Нова година (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК