Президентът на Молдова се надява на мирно урегулиране на конфликта между Русия и Украйна

Европа

Президентът на Молдова се надява на мирно урегулиране на конфликта между Русия и Украйна

3731
на 29.11.2018
Президентът на Молдова се надява на мирно урегулиране на конфликта между Русия и Украйна
Автор:   ПИК

Молдовския президент Игор Додон се надява на мирно урегулиране на конфликта между Русия и Украйна, съобщава руската агенция REGNUM, цитирана от „Фокус”.

препоръчано

Додон очаква, че "две държави, приятелски настроени към Молдова" - Украйна и Русия - ще могат да преодолеят чрез мирен и политически диалог "неразбирателството и конфликта", възникнали през последните дни в отношенията между двете страни”. Това заяви прессекретарят на президента на Молдова Игор Додон Максим Лебедински, който представи позицията на държавния глава.

„Всички действия, които могат да доведат до влошаване на ситуацията в региона, са много опасни", добави Лебедински.

Той също така изрази загриженост относно възможните трудности за молдовските граждани и износители поради военното положение в Украйна. "Първите сигнали по този показател вече са се появили",  уточнява Лебедински.

Администрацията на Додон също увери, че следи отблизо положението на границата между Украйна и Приднестровието, за да "елиминира или предотврати всякакви провокации". Министерството се надява, че сегашният епизод "няма да имат сериозни последици за регионалната сигурност и конфликтът ще бъде решен с мирни политически средства".

Другите лидери на Молдова - премиерът Павел Филип и председателят на парламента Андриан Канду, заеха по-твърда позиция за Украйна. Филип заяви, че "това е най-сериозното нарушение на Русия, което се случи след анексирането на Крим".

Канду от своя страна "категорично осъди агресията на Русия ", като призова международната общност да използва всички налични инструменти, за да предотврати ескалацията на конфликта. "Ние сме солидарни с Украйна", подчерта той.

Министерството на външните работи на Молдова също така заяви, че подкрепя "териториалната цялост" и осъжда "всички актове на агресия и провокация".

Сподели:
Бомба x
Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО)
ново
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това