Президентът на Турция обсъди кризата между Русия и Украйна с генералния секретар на НАТО

СВЕТЪТ ДНЕС

Президентът на Турция обсъди кризата между Русия и Украйна с генералния секретар на НАТО

3086
на 18.04.2021
Президентът на Турция обсъди кризата между Русия и Украйна с генералния секретар на НАТО
Автор:   ПИК

Турският президент Реджеп Ердоган е разговарял по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава Турската дирекция за комуникация, цитирана от англоезичното издание на турския вестник Yeni Safak и „Фокус”.

препоръчано

Ердоган и Столтенберг са обсъдили редица важни регионални проблеми, включително развитието в Егейско море и Източното Средиземноморие, Либия и кризата между Русия и Украйна, се казва в изявление на Дирекцията.

По време на разговора Ердоган е подчертал, че сегашната спокойна и мирна обстановка в Егейско море и Източното Средиземноморие е възможна благодарение на усилията и конструктивните стъпки на Турция.

Турция, която има най-дългата континентална брегова линия в Източното Средиземноморие, отхвърли исканията за морски граници от Гърция и Кипър, подчертавайки, че техните прекомерни претенции нарушават суверенните права на Турция и кипърските турци.

По отношение на Либия Ердоган е казал на Столтенберг, че на новото либийско правителство трябва да се осигури подкрепа за отбраната и сигурността, като добави, че Турция е оказала помощ на северноафриканската държава в това отношение, съгласно техните споразумения, подписани през 2019 г.

Ердоган е подчертал, че Афганистан също трябва да получи подкрепа чрез способностите и капацитета на НАТО.

Военните действия се увеличиха драстично в Афганистан от септември миналата година, когато САЩ и талибаните подписаха споразумение за изтегляне на американските сили и започнаха вътрешноафганистански преговори за прекратяване на продължилата почти 20 години война.

Говорейки за наскоро ескалиращото напрежение между Украйна и Русия, Ердоган е заявил, че кризата може да бъде разрешена чрез диалог, като е добавил, че териториалната цялост на Украйна и Минските споразумения трябва да бъдат основата за решаване на проблема.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 210
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това