BG EN

Премиерата на "Голям кулинарен речник" на Дюма препълни столично заведение (СНИМКИ, ВИДЕО)

Книги

Премиерата на "Голям кулинарен речник" на Дюма препълни столично заведение (СНИМКИ, ВИДЕО)

286414
на 29.09.2017
Премиерата на Голям кулинарен речник на Дюма препълни столично заведение (СНИМКИ, ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Голям кулинарен речник" на Александър Дюма е истинска енциклопедия на готварското изкуство. Той съчетава множество разнообразни видове текст по начин, който за пръв път виждаме в Библията. Това е и книга за удоволствието - от готвенето, от храненето, от живота. Дюма я е написал не за да да изпълнява договореностите си с издатели и да погасява своите дългове, които са го принуждавали да пише под напрежение цели 15 години. Напротив, той е писал "Голям кулинарен речник" в моменти на спокойствие и почивка през голяма част от живота си." Това каза авторитетната литературна критичка проф. Милена Кирова на премиерата на "Голям кулинарен речник" снощи в столичното заведение La Cubanita bar and dinner.

препоръчано

Изключителната книга е на българския пазар с логото на издателство „Милениум“, които бяха домакини на събитието.

Проф. Милена Кирова направи пространен анализ на тази последна в живота на бащата на "Тримата мускетари" и много специална за него самия творба, която се отличава много от неговите феноменални по брой 650 произведения и представя изключително интересно и самия автор. "Книгата е наистина уникална в много отношения", подчерта проф. Кирова.

Събитието събра десетки журналисти, читатели, фенове на Дюма и гости, които се насладиха на специалната кулинарно-литературна среща - докосване до фигурата на Дюма и неговата най-специална и любима книга, венецът на неговото творчество. В съзвучие с темата на премиерата всички опитаха вкусни ордьоври, приготвени от самия Йордан Стоичков - готвача на Тодор Живков. Той беше съчетал скариди, пушена сьомга, сирене рокфор и екзотична салата с плодове и зеленчуци, за да възбуди небцето на гостите така, както четенето на "Голям кулинар речник" го прави. Всички използвани храни, които са и сред описаните и представени с множество рецепти и любопитни факти в Речника. Хилядите ястия, пищните менюта и кралските трапези в изключителната кулинарна книга са толкова изкусно и картинно поднесени от френския майстор на перото, че няма читател, който да не сподели, че огладнява само докато разлиства книгата. 

"Голям кулинарен речник" на Александър Дюма е истински шедьовър на готварското изкуство. И до днес няма друг подобен по мащабите и многообразието си труд. Книгата е комплимент за всеки ресторант, кухня, дом и библиотека. Всеки майстор готвач би трябвало да я има и да се възползва от нея! - категоричен беше бай Данчо. - Цялото това удоволствие - да имаме уникалния речник на Дюма на български, дължим на издателство "Милениум", които се нагърбиха с отговорната задача да го издадат и да го направят достъпен и за нас - професионалистите, и за всички читатели."

"Голям кулинарен речник е толкова богат и интересен, че от него научих названия на храни и ястия не само на френски, но и на български. Работата над него беше изключително интересна", сподели преводачката на Речника Офелия Петрова, също подчертавайки енциклопедичната стойност на книгата.

Вечерта започна със смях след кратка викторина. Бай Данчо се оказа единственият в препълнената зала на La Cubanita, който знаеше отговора на шеговития въпрос - как се приготвя 7-степенно българско меню (по аналогия с множеството 12-степенни френски менюта, описани от Дюма). Отговорът е: Една шопска салата и шест ракии!

"Тодор Живков никога не е имал екзотични прищевки, които е трябвало да изпълнявам, обичаше традиционната българска, обикновена храна", разказа готвачът на българския велможа. Да опитат нашенската кухня са предпочитали и държавниците на чуждите страни, които са гостували у нас и за чието меню готвачът е отговарял. "Например Фидел Кастро, когато беше на посещение у нас, нахлу в кухнята и започна да опитва с пръст или да си пощипва от различните ястия, които бяха по печките, плотовете или пък сложени в хладилниците. Много му се услади обикновеният доматен сос с кюфтета, който бяхме приготвили за техническия персонал и каза, че от това ястие иска да му сипем." Бай Данчо разказа още много куриозни истории за държавниците от соц блока, които са своеобразен паралел с историите в "Големия кулинарен речник" - за главните готвачи на крале, херцози и барони и тяхната роля за вкусовете на техните господари, макар да става дума за коренно различни епохи и социален строй.

Събитието бе полято с българско вино, нов прочит на вината от френския сорт Шардоне, което също е реверанс към Дюма и неговото преклонение към напитките от Бретан и Бургундия, където са корените на този вид грозде.

Проф. Милена Кирова, бай Данчо и преводачката на Речника Офелия Петрова (от ляво на дясно) бяха официалните гости на премиерата.

 

    

Художничката Венета Атанасова - дизайнер на корицата на "Голям кулинарен речник", също разказа за работата си по луксозното издание на "Милениум".

    

Бай Данчо приготви част от екзотичните предястия пред гостите.

      

  

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК