Премиерът на Радев си изми ръцете със следствието за автобуса-ковчег! Стефан Янев не обели дума за вината на Рашков и проспаните туби с бензин и неизрядни документи

Акценти

Премиерът на Радев си изми ръцете със следствието за автобуса-ковчег! Стефан Янев не обели дума за вината на Рашков и проспаните туби с бензин и неизрядни документи

48065
на 25.11.2021
Премиерът на Радев си изми ръцете със следствието за автобуса-ковчег! Стефан Янев не обели дума за вината на Рашков и проспаните туби с бензин и неизрядни документи
Автор:   ПИК

Нормално е в случаи подобни на тези на магистрала "Струма" и село Рояк да има много емоции. Трябва да бъдем сдържани и изразим съчувствие и държавата да извърши най-доброто разследване какви са причините за тези инциденти. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред БНТ.

препоръчано

"Най-важното е да бъдат извадени поуки и изводи, за да може близките на тези хора да са спокойни, че в бъдеще ще има практики и процедури, които да ни предпазват от такива трагедии. Специалистите са много по-опитни от всеки един от нас по отделно. Те са много по-подготвени, нека изчакаме да си свършат работата. Да кажат какви са причините и какви мерки трябва да се вземат", добави той.

"Примерът с пътищата е този, който може да сравним преди и след нашето управление. Видяхме преразходване на обществените средства и борбата срещу тях. Взехме мерки по нарушенията на лотовете на "Хемус". В момента всичко по магистралата върви по законовия ред", каза още Янев.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложетни на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

"Държавата вече помага на пострадалите от старческия дом при пожара в село Рояк. Те са настанени в хотел и се търси вариант да бъдат настанени за постоянно някъде. Разпоредени са нови проверки, независимо, че този дом и други такива са проверени това лято. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност", обясни премиерът.

"Защо автобусът е преминал границата без необходимите документи за международен превоз на пътници - това трябва да кажат разследващите. Следствието ще си свърши работата. Когато влезем в подробности, трябва да знаем какъв тип документи се изискват според международните правила. Аз не знам това", коментира Янев най-болната тема, че Гранична полиция и митничарите не са си свършили работата.

Стефан Янев не обели и дума за вътрешния си министър Бойко Рашков, който трябва да поеме отговорност за ужасяващата катастрофа с македонския автобус, при която 45 души изгоряха живи на магистрала "Струма". Особено, ако на границата, освен липсата на документи, властите са проспали и туби с бензин вътре в автобуса, каквато е последната версия.

"Обещах да не налагам локдаун и го спазих. Ваксинацията не е задължителна, въпреки че мерките навеждат на тази мисъл. Хората обаче са достатъчно умни, за да разбират нещата", коментира още Стефан Янев.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

"Масовото тестване на малките ученици също дава резултат", заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране.

Запитан за исканата оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, той заяви, че това е по-скоро политически акт. "В случая правителството е назначено, екипът на Кацаров се справя доста добре в тази ситуация. Мненията са различни, варират в целия спектър. Няма да има министър, който да не бъде критикуван", обясни премиерът на президента Румен Радев.

"Въпросът с оставките е морален. В крайна сметка решенията, които се взимат, са колективни. Нямам притеснения или горчиво чувство, че нещо не е свършено. В търсене на баланса и чуването на всички мнения се взимат правилното решение. Може да не са идеални, но са взети колективно", добави служебният премиер.

"Президентът Радев не се е месил пряко в нито едно решение на Министерски съвет, това е моята информация. Чували сме се, виждали сме се, говорили сме по различни теми, но не знам за проекта му за Конституция не знам", коментира още Янев.

Той разкри, че с него не са водени разговори за участието му в следващото правителство, за което в момента вървят преговори между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

"Позицията ни за Северна Македония остава непроменена, тя беше потвърдена и Брюксел. Относно Русия ние винаги сме имали двупистови отношения. Не сме заплаха за никой в региона на Черноморието, нашият потенциал винаги е бил отбранителен", коментира премиерът.

"Политиките в бъдещия бюджет трябва да бъдат изготвени от бъдещия кабинет и мнозинството. Първият служебен кабинет до голяма степен осигури последните месеци от годината да са относително добри. Това стана благодарение на добрата ни комуникация с 46-ото Народно събрание. Например решението за пенсиите, които бяха увеличени, включително и минималните с над 20%. Това, което е направено е повече от инфлацията, която е към 5% до момента", заяви Стефан Янев.

Сподели:
Бомба x
Ето защо не трябва да пиете кафе, когато сте болни Ето защо не трябва да пиете кафе, когато сте болни
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на Труд - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ) ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на "Труд" - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това