Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Образование

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

16522
на 19.05.2024
Преподаватели от ЮЗУ Неофит Рилски се включват в утрешния протест в София
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата, съобщи БНР.

препоръчано

Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за висше образование ясно са разписани необходимите средства за  гарантиране  качеството на висшето образование, заяви проф. Пелагия Терзийска, председател на  браншовия синдикат към КНСБ в Югозападния университет:

"След като науката, образованието е приоритетно и е записано и в Конституцията, тогава къде са парите за наука?".

Средствата, които служебното правителство отпусна  на  университетите  са закъснели с пет месеца и са малко над 20 процента от необходимите, за да се гарантира  качеството на висшето образование и достойното заплащане на хората, отговорни за него:

"Това не е достатъчно, защото това са онези пари, които са предвидени в Бюджета и трябваше да се получат за повишаване заплатите от 1 януари. Към днешна дата трябваше да се получи следващият транш. В продължение вече на няколко месеца се опитваме, пишем декларации, изплащаме протестни писма. Обещава се и нищо не се случва".

В Югозападния университет в Благоевград са категорични, че няма да приемат преформатиране на финансовата рамка, договорена в Закона за висшето образование. Те ще участват в националния протест в София утре и са в готовност за стъпаловидни стачни действия, ако няма решение, категорична е проф. Терзийска:

"Ако не се спази закона за висшето образование, естествено, че няма как да спрезм с нашите протестни действия".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК