Вход
София
Времето в София 21 o C

Прибират плаваща къща от чашата на язовир "Въча"

Прибират плаваща къща от чашата на язовир "Въча"

на 08.08.2020
43157
0
Прибират плаваща къща от чашата на язовир "Въча"
Автор: ПИК
08.08.2020
0
43157

Плаващото имение на пловдивския бизнесмен Стоян Киров в язовир „Въча“ трябва да бъде премахнато. Решението е на министъра на околната среда и водите и реално представлява отказ за удължаване на срока на действието на разрешителното.

Къщата на дружеството на Киров „Барбелику“ е една от над 20 подобни плаващи имения във водите на язовир "Въча", пише "Трафик нюз". След стартирането на мегапроекта за водно снабдяване с кристално чиста планинска вода на Пловдив и още шест общини обаче от екоминистерството са започнали действия, с които се цели да се ограничи замърсяването на водата в язовира.

С решението на министъра на МОСВ Киров е заставен да премахне плаващата си вила в срок от 6 месеца. Бизнесменът обаче не е съгласен и оспорва решението пред съда.

Административният съд в Пловдив обаче е категоричен – решението трябва да бъде изпълнено, а плаващата къща премахната. Причината – едни от ключовите мерки в Плана за управление на речните басейни в Източнобеломорския район /ПУРБ в ИБР/ 2016-2021. Там е разписано, че трябва да се работи върху опазването на повърхностните води предназначени за питейно-битово водоснабдяване. Това, от своя страна, налага прекратяване след изтичане на срока на действие на съществуващите разрешителни за ползване на язовири, предназначени за питейно водоснабдяване за обекти и дейности, които са несъвместими с ползването им за питейно водоснабдяване. Така всички, които до момента са имали разрешение за плаващи къщи и други съоръжения, ще трябва да ги премахнат.

Адвокатът на Киров обаче с право е посочил, че ВАС е отменил приетия ПУБР в ИБР и то точно в тази му част. В момента обаче продължава да тече обжалване пред петчленен състав на ВАС и към настоящия момент няма влязло в сила съдебно решение.

Междувременно в мотивите е изтъкнато, че къщите са потенциален източник на замърсяване, тъй като вилите са за семейно ползване за отдих и воден спорт, с достъп на хора и генериране на отпадъци и отпадни води. Някои пък се отдават под наем като къщи за гости.

Така Административният съд в Пловдив отхвърля жалбата на Киров, но бизнесменът ще има право да обжалва решението пред ВАС.

Ако петчленния състав приеме, че ПУБР в ИБР е законосъобразен, всички собственици на водни имоти там ще трябва да се разделят с тях.

Киров държи супермаркет в Пловдив, развива още няколко паралелни бизнеса, свързани с търговия и автомобили.

Сподели:
свързани новини
Спират достъпа до язовир "Въча" заради чумаво прасе Спират достъпа до язовир "Въча" заради чумаво прасе
В 8-километрова зона край язовир "Въча" е забранен...
на 09.09.2019
Спешна среща на областната управа в Пловдив заради замърсяване на река Въча Спешна среща на областната управа в Пловдив заради замърсяване на река Въча
Извънредна среща бе проведена днес на областната управа в...
на 14.12.2019
Отработени води на ВЕЦ „Въча -1“ са отровили реката в Кричим Отработени води на ВЕЦ „Въча -1“ са отровили реката в Кричим
Изтичането на отработени води на ВЕЦ „Въча...
на 14.12.2019
Глобиха НЕК с 10 бона за замърсяването на река Въча Глобиха НЕК с 10 бона за замърсяването на река Въча
10 хил. лева глоба наложи Министерството на околната...
на 24.12.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 18584
архив

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...

няма нови новини
Днес: 104
hot
най-четени новини в момента
сега
3397
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
СТРАХОТЕН ЕКШЪН В ПИК: Алексей Петров и служители на "Лев Инс" заградиха Цветанов на конгреса му - дадоха му ултиматум до 20 дни да обясни защо е арестувал невинни хора (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Какво е да имаш връзка с емоционална личност
x