ПРИМКАТА СЕ ЗАТЯГА: ДАНС погна жената на криптофараона Антони Тренчев заради имотна империя за милиони по света и у нас

АВТОРСКИ НОВИНИ

ПРИМКАТА СЕ ЗАТЯГА: ДАНС погна жената на криптофараона Антони Тренчев заради имотна империя за милиони по света и у нас

482927
на 26.01.2023
ПРИМКАТА СЕ ЗАТЯГА: ДАНС погна жената на криптофараона Антони Тренчев заради имотна империя за милиони по света и у нас
Автор:   ПИК

Носителката на титлата "Мис България" за 2011 г. Ваня Пенева е обект на проверки от страна на Държавна агенция "Национална сигурност" във връзка с разследването срещу мъжа й и собственик на Nexo - Антони Тренчев, научи ПИК.

препоръчано

В началото на 2021 г. Пенева се сгоди с бившия депутат от Реформаторския блок, като предложението за брак дойде непосредствено сред раждането на детето им. До този момент обаче няма категорично потвърждение дали двамата са сключили и официален брак.

Пенева е на мушката на разследващите във връзка със съмнителните финансови операции между български граждани и дружество, свързано с международната компания Nexo, засечени през миналата година. Информация за тях постъпва в ДАНС през месец юни 2022 г. по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари.

На базата на сигнала са осъществени поредица от операции, целящи изясняване на произхода на средствата, станали предмет на съмнителните финансови оперцаии, както и на ролята на физическите и юридически лица, участващи в тях.

"Установено е, че групата дружества на Nexo развива дейност в различни държави, в това число и в такива с преференциално данъчно законодателство или т.нар офшорни зони. Дейността им се изразява най-общо в предоставяне на различни финансови услуги, свързани както с фиатните валути, така и с крипто активи. Дружествата от групата на Nexo използват своя крипто валута - нексо токени, която се предлага за продажба като ограничени ценни книжа.

След систематизиран анализ и обобщаване на информацията от извършената проверка, е сезирана прокуратарута на РБ през септември 2022 по компетентност, като е образувана прокурорска проверка в Софийска градска прокуратара и в последствие досъдебно производство, възложено на Национална следствена служба", заяви директорът на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването си пред временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital. 

В процеса на разследване е била придобита банкова информация, имаща отношение към лицата и фирмите, осъществили съмнителни финансови операции. От анализа на движенията по банковите сметки са установени генерирани кредитни и дебитни обороти в особено големи размери и преводи в междубанкови сметки на български дружества и дружества от групата на Nexo.

"Голяма част от получените финансови средства по тези сметки в последствие са пренареждани към друга фирма, свързана с физическо лице от управлението на Nexo. След което са закупени множество имоти, включително в полза на трети лица на значителна стойност. Установени са имоти - бизнес сгради в София и из туристически дестинации на България", поясни още Пламен Тончев.

По този начин директорът на ДАНС индиректно потвърди тиражираната информация от последните дни, че "Мис България" Ваня Пенева е придобила имоти по целия свят на обща стойност около 150 милиона евро.

Единствено ПИК показа и част от тях - в Кан, Дубай, Боровец, Монако, които са били на разположение и на роднините на Ваня Пенева

По време на изслушването Пламен Тончев получи въпрос от "Български възход" дали за пране на пари се проверява и "Мис България" заради купуваните имоти в чужбина. 

"Да, извършва се проверка на т.нар. свързани лица. Също така по линия на международния обмен се извършва и проверка за притежаваното имущество от собствениците на компанията и свързани с тях лица", поясни Тончев, с което дефакто призна, че Nexo-миската е на прицела на службите.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Тичането за здраве в града може да бъде опасно Тичането за здраве в града може да бъде опасно
ПИК TV x
САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са герберски боклуци (ШОКИРАЩО ВИДЕО) САМО В ПИК! Режисьорът Сашо Морфов репресира актьори и ги изхвърля от спектакли, защото са "герберски боклуци" (ШОКИРАЩО ВИДЕО)
ново
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК