Вход
София
Времето в София 11 o C

Присъда изхвърля Тома Белев от Столичния общински съвет

Присъда изхвърля Тома Белев от Столичния общински съвет

на 05.11.2019
35065
17
Присъда изхвърля Тома Белев от Столичния общински съвет
Автор: ПИК
05.11.2019
17
35065

Тома Белев със сигурност ще бъде осъден за антисемитизъм и това ще го задължи да напусне Столичния общински съвет (СОС), пише Труд, като се позовава на юристи.

ПЪРВО В ПИК! Прокуратурата разследва зеления октопод Тома Белев - повдигнаха му обвинение</p><p>

ПЪРВО В ПИК! Прокуратурата разследва зеления октопод Тома Белев - повдигнаха му обвинение

Прокуратурата е започнала разследване срещу зеления...

на 29.10.2019

Повод за коментара им е повдигнатото обвинение срещу „еколога“, влязъл в местния парламент на София от листата на „Демократична България“. Причината за действията на държавното обвинение стана публикация на Белев във фейсбук, която гласи – „най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“.

Белев е с обвинение по член 162 от Наказателния кодекс, където пише: „Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание“.

Експертите по право обяснили пред изданието, че според чл. 30 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, общински съветник с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление от общ характер, е длъжен да подаде оставка.

Юристите посочили,че няма съмнение в умисъла на Белев, който в продължение на няколко дни отказваше да се извини, въпреки общественото възмущение, предизвикано от коментара му. Експертите дадоха за пример 15-месечната условна присъда за шофиране в нетрезво състояние срещу бившия директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров. С произнасянето на съда Каменаров вече не покриваше изискванията за заеманата длъжност, които са записани в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и подаде оставка. Юристите казаха, че текстът в Закона за местната администрация, който задава критериите за общински съветници, е идентичен с този в ЗРТ.

В същото време политически анализатори заявиха, че антисемитския пост на Белев се е отразил негативно на резултата на „Демократична България“ на местния вот, а „екологът“ е събрал едва 1100 преференциални гласа.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34784
архив

Срещнали се двама, разприказвали се, по едно време единият попитал: - А какво прави жена ти? После се сетил, че жената е починала и продължил непринудено: - Все в същото гробище ли си е?

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (НА ЖИВО)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за дъждовния четвъртък - късметът на Лъвовете изневерява, Везните два пъти да мислят преди да направят нещо
x