Прищина завежда дело за геноцид срещу Белград

Балкани

Прищина завежда дело за геноцид срещу Белград

2488
на 05.05.2021
Прищина завежда дело за геноцид срещу Белград
Автор:   ПИК

Правителството на Косово планира да заведе срещу Белград дело за геноцид пред Международния съд до края на следващата година, съобщи говорителят на правителството Розафа Келменди, предава БГНЕС.

препоръчано

Преди да се стигне до завеждането на дело е необходимо да бъде подготвен работен план, който съдържа много технически аспекти. След това може да бъде подадена жалба и да се образува дело.

„Нямаме точна дата за завеждане на исковата молба, но очакваме да го направим преди края на следващата година, като се има предвид, че е необходима сериозна подготовка“, каза Розефа Келменди пред „Коха Диторе”.

В първата си реч пред парламента премиерът на Косово Албин Курти обяви, че ще бъде заведено дело срещу Сърбия.

Според вестника, експертите се опасяват, че Прищина може да не спечели делото, тъй Международният съд постанови, че едностранното обявяване на независимост не противоречи на международното право.

Келменди каза, че е твърде рано да се говори за възможните последици от присъда, която потенциално не би могла да установи, че в Косово е имало геноцид.

"Ние смятаме, че в Косово е имало геноцид и ще се опитаме да го докажем. На този етап не е подходящо да се говори за последиците от такава възможна присъда, защото нещата все още са в първа фаза. Сега се занимаваме с въпроса за юрисдикцията и вътрешните и външните анализи от местни и международни експерти във връзка с възможностите на евентуалния иск от страна на Косово”, каза правителственият говорител.

Трябва да се има предвид, че едно от нещата, които са много важни в целия този процес, е огромната подготвителна работа. Става въпрос за иск, който се завежда директно срещу друга държава и изисква допълнителни усилия.

Един съдебен процес срещу Сърбия за геноцид ще бъде дълъг, труден и много чувствителен и ще отнеме много време, подчерта правителственият говорител.

Същият съд установи, че убийството на около 8 000 мюсюлмани от Босна и Херцеговина в Сребреница представлява геноцид. Според Международния съд, Сърбия не го е предотвратила, но не може да се търси отговорност за това от Белград поради липса на достатъчно доказателства.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това