Вход
София
Времето в София -7 o C

ПРОБИВ: ВМА откри нов симптом, предсказващ тежко протичане на COVID-19

ПРОБИВ: ВМА откри нов симптом, предсказващ тежко протичане на COVID-19

на 26.10.2020
52597
0
ПРОБИВ: ВМА откри нов симптом, предсказващ тежко протичане на COVID-19
Автор: ПИК
26.10.2020
0
52597

Военномедицинска академия (ВМА) откри нов симптом, който предсказва тежко протичане на Covid-19, съобщава здравният портал Скенер.нюз.

Лекарите от ВМА представиха първото българско специализирано изследване на хоспитализирани пациенти с коронавирус.

Специалистите прибавиха към опасния задух и гаденето като маркер за сериозни усложнения. Други алармиращи признаци за проблеми са значителните отклонения в лабораторните показатели на CRP, LDH, феритин, фибриноген, креатинин и ниския процент на лимфоцитите.

Изследването на инфекционистите от ВМА включва само пациенти на болницата, потвърдени, че са зарезени с PCR тестове. Става дума за 138 пациенти, разделени на тежки и среднотежки случаи, като повечето от приетите са мъже (63%). Средната им възраст е 52,9 години. Анализът на случаите обхваща периода март 2020 - юни 2020 година, а изследването е качено в базата на една от най-големите специализирани платформи за наука и медицина PubMed.

Водещите клинични признаци при прием са умора, кашлица и треска, като 79 % от хоспитализираните във ВМА са имали температура над 37,5 градуса (най-много от тях - над 38 градуса). Друг чест симптом е главоболието, докато конюнктивитът се среща много по-рядко, но пък 10 от 12 пациенти с този признак са били в тежко състояние. Всеки втори заразен, който се е оплакал от задух, е прекарал много тежко болестта.

Специалистите успяват да откроят и профила на българския пациент, който преболедува тежко COVID-19. Това е по-възрастен мъж с основна хипертония, сърдечно-съдово, злокачествено или хронично бъбречно заболяване, с признаци на диспнея и гадене.

От 138-те пациенти в проучването 121 са изписани, след като състоянието им се е подобрило. При завършването на проучването 11 пациенти все още са останали на лечение във ВМА, а 6 са починали, като всичките са имали придружаващи заболявания, сред които високо кръвно, сърдечни проблеми, рак, диабет или ХОББ. При 9 пациенти се е наложило преместване в реанимация, като 8 от тях са били интубирани. От поставените на апаратна вентилация, един е екстубиран и изпратен на домашно лечение след 49 дни на интубация.

"В настоящото проучване не са открити значими данни за антивирусното лечение. Ключови обаче за добър изход са индивидуалният подход към всеки пациент и консервативният вентилационен подход с белодробно-защитна стратегия", обясняват медиците от ВМА.

Те са използвали всички налични към онзи момент терапии, одобрени в световните и родните протоколи за лечение на COVID-19. Например "Хидроксихлорохин" са приемали 32-ма от 138-те пациенти, включени в изследването, но някои от тях са получили ритъмни усложнения, на 24 е даден "Авирон", "Лопинавир/Ритонавир" са пили само четирима, на 28 е даден "Римантидин" и на 5-ма - "Тамифлу", които са лекарства за грип. Освен това 90 % от пациентите са били на венозен антибиотик, а половината - на глюкокортикостероиди и антикоагуланти. При 24-ма е добавен и противогъбичен медикамент.

Сподели:
свързани новини
Нов симптом: COVID-19 може да предизвика продължителна ерекция Нов симптом: COVID-19 може да предизвика продължителна ерекция
COVID-19 може да причини приапизъм – ерекция,...
на 01.07.2020
Откриха нов симптом на коронавируса Откриха нов симптом на коронавируса
Група испански учени откриха нов симптом за наличието на...
на 17.07.2020
 НОВ СИМПТОМ: Пациенти с COVID-19 губят косата си НОВ СИМПТОМ: Пациенти с COVID-19 губят косата си
Повече от два месеца, след като е дала положителен тест...
на 02.08.2020
Разкриха нов симптом при децата с COVID-19 Разкриха нов симптом при децата с COVID-19
При децата, заразени с COVID-19, често се наблюдава и...
на 07.09.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19000
архив

Фирма провежда конкурс за свободна позиция. Постъпили са цяла купчина автобиографии. Уморен и отегчен служител от отдел ТРЗ хваща половината автобиографии и без дори да ги погледне, ги хвърля в коша: - На нас каръци не ни трябват!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
ПОДВИГ: Турците мъчили много свети Христо, но той не предал българската вяра
x