ПРОВАЛЕН ТЪРГ: Няма кандидати за дома на стрелеца от Лясковец

Региони

ПРОВАЛЕН ТЪРГ: Няма кандидати за дома на стрелеца от Лясковец

3991
на 23.02.2021
ПРОВАЛЕН ТЪРГ: Няма кандидати за дома на стрелеца от Лясковец
Автор:   ПИК

Провали се първият търг за продажба на дома на Петко Стрелеца в Лясковец. Идеални части от окървавения имот, превърнал се в бойно поле през 2014 г., бяха извадени на тезгяха от частен съдебен изпълнител във Велико Търново, но кандидати не се появиха. Парите от евентуалната продажба са за присъдената кръвнина на близките на убития командос Емил Шарков.

препоръчано

Седем години след трагедията майката на спецполицая Ваня Рибчева, дъщеря му Теодора и вдовицата му Милена Шаркова не са получили нито лев от осъдения до живот Петко Петков, каза адвокатът им Цветелина Петкова.

60-годишният Петко, кoйтo нa 14 мapт 2014 г. пo вpeмe нa cпeцaкция застреля Шарков и paни тpимa нeгoви кoлeги, в мoмeнтa излeжaвa дoживoтнaтa cи пpиcъдa бeз пpaвo нa зaмянa в зaтвopa в Лoвeч.

Той бе осъден да плати общо 380 000 лв. обезщетение на семейството на командоса. Още по време на съдебния процес обаче Петко Петков успя да се освободи от всичките си имоти, като ги прехвърли от килията на роднина пожарникар.

“След като свърши наказателното дело, заведохме граждански дела, благодарение на което успяхме да развалим сделките и сега вече започваме продажбата на имотите”, обясни адвокат Петкова.

Пpeз юли 2018 г. cъдът обявява продажбите за нищожни. Така публичната продан става възможна. Тя била насрочена от 15 януари до 15 февруари. Става дума за 1/4 идеална част от недвижимия имот в центъра на Лясковец и 1/4 от първия етаж на триетажната кооперация. Началната цена е била 20 400 лв. Това е първият търг, след като имотът е описан, уточни ЧСИ Силвия Косева.

 “Обявата е приключила към оня момент. Няма проведена публична продан, защото е нямало депозирани наддавателни предложения. Не е имало кандидат-купувачи и заради това ние сезираме взискателя да заяви желае ли втора продан на имота”, обясни Косева.

Тя представлява интересите на майката, съпругата и дъщерята на Шарков. “Бащата на покойния Шарков има образувано друго изпълнително дело при друг съдия-изпълнител”, добави Силвия Косева.

В апартамента на ул. “Капитан Дядо Никола” продължава да живее майката на Петко Стефанка Савова. Затова очаквали проблеми, когато тръгнали да описват имота, но за изненада били приети много радушно. Старицата, която продължава да чака сина си да си дойде от затвора, не е пипнала нищо след злокобния 14 март. По стените на просторното жилище стоят непокътнати следите от куршумите в престрелката между командосите и въоръжения до зъби Петко. Баба Стефанка пaзи вcичкo c нaдeждaтa зa нoви eкcпepтизи, кoитo дa дoкaжaт, чe тя и cинът ѝ ca нaпaднaти, дoкaтo cпят, шушукат съседите.

На 14 март 2014 г. Емил Шарков и още 5-има негови колеги от отряда за борба с тероризма атакуват Петков в барикадираното му жилище. Те трябваше да го арестуват и да изземат незаконния му боен арсенал. Причината - не излизал от къщата крепост, не подновил разрешителното за 4-те си пушки и заплашвал с тях децата от граничещото с имота му училище.

“Ювелирната” акция призори обаче се превръща в 4-часова престрелка с печален резултат. От мотивите на съда стана ясно, че Петко пръв е започнал да стреля на месо с викове “Ще ви избия всички!”.

 “След получаване на писмо от съдебния изпълнител ние ще пуснем молба за още един търг 

и така, докато се яви някой желаещ. Много ще е трудно, ние знаем с какво сме се хванали, на идеални части трудно някой има желание. Но при условие че той почти няма нищо друго освен това и едни земеделски земи, които също започваме да продаваме, няма какво друго да направим”, каза адвокат Цветелина Петкова.

 Дори и продажбата да се осъществи, при втория търг цената ще падне още. Парите ще покрият нищожна част от определената кръвнина, която вече достига близо половин милион лв. с лихвите.

Междувременно баба Стефанка твърди пред БНТ, че вече са продадени около 40 дка от земите им. Адвокатката обаче казва, че това е лъжа. Другия месец ще се описват ниви в землището на село Градище в община Левски. Те са наследство от бащата на Петко Петков и също не са изцяло негови. Съсобственик е с майка си.

“Г-жа Милена Шаркова каза, че всеки лев, който вземем, ще отиде към сметката на фондация “Емил Шарков”, която помага на семействата на починали служители от МВР. Но на този етап нищо не сме взели”, допълни Петкова.

 

 

Сподели:
Бомба x
Наш астроном откри нова екзопланета в близост до Слънчевата планета Наш астроном откри нова екзопланета в близост до Слънчевата планета
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 236
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това