ПРОГНОЗА ЗА ЕВРОВОТА: Елена Йончева изпада зад борда, а Мария Габриел ще се нареди в пъзела на....

Акценти

ПРОГНОЗА ЗА ЕВРОВОТА: Елена Йончева изпада зад борда, а Мария Габриел ще се нареди в пъзела на....

2716599
на 08.05.2024
ПРОГНОЗА ЗА ЕВРОВОТА: Елена Йончева изпада зад борда, а Мария Габриел ще се нареди в пъзела на....
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В момента сме свидетели на изтрезняване, изказа мнение пред БНР политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов.

препоръчано

"На българина като че ли този интензитет на избори – през 6 месеца, през 9 месеца, през 12 месеца, му подейства отрезвяващо да погледне ако не дългосрочно, то поне реалистично в избора, който му е под ръка, и да си даде сметка, че чакането на месии всъщност е много романтично, прекрасно за сюжет на филм или приказка, но в политиката не е източник на решение, а на още повече главоболия. Затова в момента като че ли се насочваме към наличния асортимент", обясни той.

Според него много бързо "амортизираме" политическите си представители, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат. По думите му е нужно и дори здравословно част от тях периодично да си дават почивка, която да се изразява именно чрез крачка назад и липса в политическите листи на партиите за различни видове избори. В този смисъл политологът не вижда проблем в отсъствието на Мария Габриел и загубата на водеща позиция за Атанас Атанасов в предизборните листи. И все пак отсъствието на някои лица поражда много въпроси.

"Не очаквах г-жа Габриел да бъде част от листата на ГЕРБ. Тя би била евентуално част от следващите процеси около сформирането на ЕК или някаква динамика в ЕП. За мен няма изненада. Въпросът е оттук нататък какво ще се случва".

Стефанов изказа мнение, че изненади винаги има, но:

"Въпросът е от порядъка и калибъра. В случая според мен са допустими, в границите на нормалното".

За потенциала на Ваня Григорова в предстоящите избори, политологът подчерта, че е важна електоралната активност и кампанията:

"Григорова все още има някаква политическа енигма и някакъв политически чар. Има интересни акценти, които може да използва. Но една птичка пролет не прави. Само тя да – да бъде разпознаваема, да бъде ракетата носител, но е въпрос на кампания и на хора".

При Делян Пеевски се търси баланс, коментира също Любомир Стефанов и посочи, че на някои места може да дразни, но на други нараства влиянието му. Той напомни, че в последните няколко избирателни цикъла ДПС се опитва да излезе от класическите си региони.

А за Елена Йончева и явяването ѝ с листата на ДПС на евровота той каза: "Не знам г-жа Йончева какво направи и каква договорка е имала за 5-о място, тъй като Движението, въпреки размаха и обещанията си, 3-ма души мисля, че е максимумът, който ДПС може да вкара. Даже четирима да са, г-жа Йончева пак не попада там".

Според него за ДПС Йончева е допълнително "европейско украшение".

Политологът подозира, че може и да има някакво пренареждане в редиците на ГЕРБ.

25 многомандатен избирателен район в София, в който битката ще е лидерска, Стефанов нарече "панаир на суетата". Според него ако там избирателната активност е под средната за страната, това ще ни покаже всичко.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК