По-ниска данъчна ставка щяла да понижи цената на насъщния и да има силен социален ефект
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хлебопроизводители от цялата страна настояват държавата да намали данък добавена стйност (ДДС) за хляба наполовина. Според тях ставка от 10 на сто ще помогне да се избегнат масови фалити в бранша, а цената на хляба дори можела да се понижи.
"Ако държавата намали ДДС ставката, ще спечели само крайният потребител", казва Костадин Георгиев, собственик на малка фурна за хляб в Монтана, цитиран от "Нова телевизия".
„Това ще даде възможност хлябът да бъде с една по-трайна, по-устойчива и по ниска цена”, казва той.
Идеята на хлебопроизводителите е държавата да намали ДДС-то наполовина по цялата верига – зърно, брашно, хляб. Според тях, по този начин крайната цена за потребителите, може да се понижи с повече от 10 стотинки и ще има силен социален ефект.
„Хубаво е да се направи една точна сметка, какво ще загуби и какво ще спечели държавата от това нещо, защото с даването на еднократни помощи не се решават проблемите, а това ще бъде една постоянна помощ, отстъпвайки тези пари в полза на населението това ще е една постоянна и целогодишна помощ за в бъдеще”, допълни Георгиев.
Правителството в Румъния вече е предприело подобни мерки - от началото на септември то намалява ДДС за хляба от 24 на 10%.