Вход
София
Времето в София 19 o C

Прокуратурата се самосезира за незаконна сеч в Разлог

Прокуратурата се самосезира за незаконна сеч в Разлог

на 11.08.2020
9519
0
Прокуратурата се самосезира за незаконна сеч в Разлог
Автор: ПИК
11.08.2020
0
9519

Районна прокуратура – Разлог се е самосезирала по повод данни за извършена незаконна сеч на дървета в горския фонд, стопанисван от ТП „Държавно горско стопанство Разлог“.

ГДБОП закопча 10 за корупция и незаконна сеч във Велинград

ГДБОП закопча 10 за корупция и незаконна сеч във Велинград

Операция на ГДБОП и Областната дирекция на полицията във...

на 04.02.2020

Големият брой на отсечени дървета, високата им стойност и съответно размерът на причинената вреда, както и времето на констатиране на сечта, е наложило възлагане на проверка по реда на надзора за законност.

Изясняват се обстоятелствата относно конкретни случаи на незаконна сеч, в периода 15.05.2020 г. – 29.05.2020 г., в охранителните участъци „Тишето“, „Мразеница“, „Катарино“, „Раплево“ в района на гр. Разлог. За тях са били образувани прокурорски преписки, в това число и след депозирани сигнални писма на директора на териториалното поделение - ТП „Държавно горско стопанство Разлог“. Към настоящия момент е известно, че в резултат на незаконни действия са били отсечени 983 дървета от бял бор, черен бор, ела и бук само за период от две седмици.

Прокуратурата е възложила извършването на проверка на длъжностни лица при Регионална дирекция по горите гр. Благоевград и Югозападно държавно предприятие, съобразно компетентността им. Тя следва да обхване изпълнението на изискванията на Закона за горите и подзаконовите нормативни актове относно осъществяване на сеч в горския фонд и упражнявания от ТП „Държавно горско стопанство Разлог“ контрол в тази насока. На контролните органи са дадени конкретни указания, които следва да бъдат изпълнени в хода на проверката. В обобщени доклади трябва да се предостави информация относно давността на отсичане на дърветата по всички констатирани с протоколи случаи. Освен това, да се установят кои длъжностни лица при териториалното поделение са отговаряли за охранителните участъци, в които била констатирана незаконната сеч. Проверяващите следва да изяснят дали са били допуснати нарушения от длъжностни лица във връзка неосъществен контрол, допринесъл за голямото количество отсечени дървета.

В рамките на възложената проверка Районна прокуратура – Разлог е  изискала информация и за предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на допуснатите нарушения, както и за санкциониране на виновните лица.

Сподели:
свързани новини
Няма незаконна сеч край Върховръх - правели просеки за дивеча Няма незаконна сеч край Върховръх - правели просеки за дивеча
На територията на ловностопански участък "Тъмраш”,...
на 14.04.2020
Незаконна сеч в столичния кв. "Дружба" Незаконна сеч в столичния кв. "Дружба"
Незаконна сеч на дървета в столичния квартал...
на 09.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 17386
архив

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
2131
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Премиерът Борисов: В условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от ООН като морален лидер (ВИДЕО)
x
Има ли ползи от несериозната връзка
x