Прокурорът Христо Манчев си постлал 2 одеяла, легнал и стрелял в главата си

ЧАС ПИК

Прокурорът Христо Манчев си постлал 2 одеяла, легнал и стрелял в главата си

28140
на 22.10.2014
Прокурорът Христо Манчев си постлал 2 одеяла, легнал и стрелял в главата си
Автор:   Снимка: 24 часа

Последвайте ни в Google News Showcase

"Болките са много силни, трябва да реша какво да правя”, споделял пред свои близки бившият зам. главен прокурор Христо Манчев. Близо 2 г. се борил, преди да избере бърза смърт пред агонията и неравната битка с коварната болест. Краката толкова много го болели, че понякога се налагало да се придвижва с патерици.
Предсмъртно писмо не е намерено. Според разследващите Манчев е сложил край на живота си с 1 куршум, докато е бил сам в жилището си в бл. 216А в столичния кв. “Овча купел” във вторник.

препоръчано

Първоначалните огледи изключват версия за убийство. 

Апартаментът е
 бил заключен
 отвътре.

До трупа е открит личният “Макаров” на магистрата, който той обикновено съхранявал в каса.

“Основната версия е, че прокурорът е решил да се самоубие, за да сложи край на мъките си и да не тежи на никого. Подготвил се е. Постлал си е 2 одеяла на пода, вероятно за да няма много кръв. Легнал е и се е застрелял в главата”, разказа потресен негов колега.

Преди месеци, след дълги колебания, Манчев се подложил на операция, преди това се лекувал с медикаменти и илачи, но те не помогнали. Въпреки това той се държал мъжки пред приятели и колеги, не се оплаквал и не хленчел.

“Беше добър юрист, много трудоспособен. Поемаше отговорност и не се криеше зад гърбовете на другите. Малко хора знаят, че всичко му минаваше през сърцето. Отиде си млад, на 55 г.”, разказва човек от екипа му.

Манчев е бивш зам. главен прокурор - близо 7 г. бе заместник на Никола Филчев и около 2 г. на Борис Велчев.

“Аз съм човек, който си обича работата и съм лоялен към нея и закона. Имам един принцип - винаги си споделям мнението, включително и пред главния прокурор. Но

компромиси със
 съвестта и закона
 не ми се е
 налагало да
 правя”,
 

каза в интервю за “24 часа” през 2006 г. прокурорът.

Вестта за смъртта му шокира колегите му в Съдебната палата.
“Беше изключително силен човек. Дори и постъпката му да сложи край на живота си е израз на сила и мъжко достойнство”, каза негов колега и близък приятел пред “24 часа”.

Манчев е открит мъртъв от съпругата му Розалина около 17,30 ч. Като го видяла, тя изпаднала в шок. После позвънила в СДВР.
 

Минути след трагедията униформени завардиха входа, пускаха само живеещи. Присъствието на полицаи изненада обитателите на блока, в който живеят предимно служители на съдебната система. Първият оглед започна около 20,30 ч, защото се изчакваше съдебен лекар. Вчера преди обед бе направен и втори оглед. Разследването е поето от Националната следствена служба.

“Всички сме изключително опечалени и съжаляваме, че си отиде един прекрасен човек. Той бе изключителен колега, приятел и професионалист. Колкото и натоварен да му бе денят, успяваше да намери време да поговори с всеки колега, потърсил го за съвет или професионална помощ, да каже добра дума на всекиго, каза пред “24 часа” вчера прокурорът от ВКП Николай Соларов.

о всяка вероятност поклонението пред тленните останки на бившия зам. главен прокурор Христо Манчев ще е в петък в Боянските гробища, казаха близки до семейството. Очаква се да дойдат освен негови колеги от София и магистратите, с които е раболил преди години в Стара Загора и Пловдив, служители на МВР и неправителствения сектор.
 

През последните години като прокурор в отдел “Досъдебен” Манчев бе ангажиран с работата по проекти за подобряване взаимодействието на прокуратурата с неправителствения сектор.

“Ползваше се с голямо уважение както сред съдиите и прокурорите, така и сред младите колеги”, казаха юристи. В помощ на семейството по организацията на поклонението са се ангажирали и негови колеги. Манчев има двама синове. 
 

“Магистратите и служителите от прокуратурата се присъединяват към скръбта на близките и отдават почит на уважавания си колега. Нека почива в мир!, пише на уебстраницата на прокуратурата./ 24 часа

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 2 юли - Овните да се въздържат от взимане на важни решения, Козирозите да не прекаляват с хвалбите си САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 2 юли - Овните да се въздържат от взимане на важни решения, Козирозите да не прекаляват с хвалбите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ивелин Михайлов с шокиращи разкрития за раздора с Николай Марков - ДПС и ГЕРБ натискат Величие за кабинет през полковника. Марков към Ивелин: Смъртта ти няма да бъде достойна, ще бъдеш унищожен! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ивелин Михайлов с шокиращи разкрития за раздора с Николай Марков - ДПС и ГЕРБ натискат "Величие" за кабинет през полковника. Марков към Ивелин: "Смъртта ти няма да бъде достойна, ще бъдеш унищожен!" (ВИДЕО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК