ПРОЛЕТТА СЕ НАМРЪЩИ: Балкански циклон носи дъжд и гръмотевици, по планините - сняг и мъгли

Акценти

ПРОЛЕТТА СЕ НАМРЪЩИ: Балкански циклон носи дъжд и гръмотевици, по планините - сняг и мъгли

17729
на 18.04.2023
ПРОЛЕТТА СЕ НАМРЪЩИ: Балкански циклон носи дъжд и гръмотевици, по планините - сняг и мъгли
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно с валежи от дъжд, в планините над около 1700 m - от сняг. В отделни райони, главно в Източна България и в планините ще са значителни по количество и придружени с гръмотевици. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-североизток.

препоръчано

Минималните температури ще са между 4° и 9°, в София - около 6°, а максималните - между 12° и 17°, в София - около 14°. В планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. Ще има валежи от дъжд, над около 1700 m - от сняг, в отделни райони ще са значителни по количество. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток, вечерта ще започне да се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 2°.

По Черноморието ще е предимно облачно.

Ще има и валежи от дъжд, след обяд и вечерта - временно интензивни. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 11° и 14°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 42 мин. и залязва в 20 ч. и 10 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 28 мин. Луната в София изгрява в 6 ч. и 00 мин. и залязва в 18 ч. и 18 мин. Фаза на луната: два дни преди новолуние.

През втората седмица на април времето по-скоро ще наподобява майско време, но с по-ниски дневни температури. До обед вероятността за слънчево време е по-висока, но следобед ни очакват валежи и гръмотевични бури.

До края на седмица ни очакват значителни валежи в следобедните часове. Причината за лошото време е висок циклон, разположен над Балканският полуостров. 

Именно този циклон ще е главният виновник за лошото време над нашата страна през тази седмица, сочи прогнозата на Метео Балканс.

Повече слънчеви часове ни очакват преди обед. Тогава ще имаме и съществени разкъсвания и намаления на облачността. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали дъжд. По-значителни ще са валежите в Източна и Централна България, а от сряда – и над западните райони.

Тогава главните метеорологични процеси ще се над планинските райони от Западна и Централна България, а над Източна България ще имаме повече слънчеви часове.

Вероятността от градушки ще остане висока.

Глобалните модели отново прогнозират преминаването на нов средиземноморски циклон към края на седмицата.

Няма да е подходящо за туризъм по планините, защото вероятността от гръмотевични бури е висока през цялата седмица.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да очакват материални успехи, Везните ще сключат успешни сделки
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК