Промени в данъчните закони вкарват ред при получаването на данъчно облекчение за деца

Животът днес

Промени в данъчните закони вкарват ред при получаването на данъчно облекчение за деца

14157
на 18.09.2024
Промени в данъчните закони вкарват ред при получаването на данъчно облекчение за деца
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Министерството на финансите предлага ясен ред, при който родителите да се ползват от данъчни облекчения за деца. До момента от такива са се възползвали и родители без родителски права и то без да уведомят родителят с право да получава облекчението, което е в ущърб и на самото дете. Промяната е част от пакета данъчни закони, които финансовото ведомство публикува за обществено обсъждане.

препоръчано

"Целта на промяната е изрично да се определи поредността на ползване на данъчните облекчения от двамата родители, като едновременно с това да се защитават правата на родителя, на когото е предоставено упражняването на родителските права", обясняват от финансовото ведомство.

Според предвидените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, същите разпоредби ще важат и в случаите, когато родителите нямат сключен брак. Предвидена е и изрично уредба за възстановяване на ползвано данъчно облекчение в нарушение на закона.

В Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага да отпаднат разпоредбите, които са били свързани с издаването на ваучери за храна на хартиен носител. Те отпаднаха от 1 юли 2024 година и поради това всички изисквания свързани с хартиените ваучери ще отпаднат също и от догодина.

Специално внимание в ЗКПО се отделя на синхронизирането на българското законодателство с изискванията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). България предстои да стане член на организацията. Поради тази причина в закона се предлагат промени свързани с прилагането на режима за облагане на многонационалните и големи национални групи предприятия. Целта е да не се допуска свиване на данъчната основа поради работата на компаниите в различни държави, предаде БНТ.

Поправки в Закона за данък върху добавената стойност предвиждат няколко групи по-сериозни промени. Една от тях засяга интернет потребителите.

"В тази връзка, със законопроекта се предлага промяна на определяне на мястото на изпълнение на услугите, свързани с дейности, излъчвани на живо в интернет, или до които по друг начин е предоставен виртуален достъп", обясняват от министерството на финансите.

Променят се условията при режима за малките предприятия, които се регистрират по ДДС.

"Предвид това, със законопроекта е предложено годишния оборот в страната, до който ще се предоставя освобождаване в страната, да не надвишава национален праг от 166 000 лева. С предложените разпоредби се гарантира, че при прилагането на националния праг, не се прави разлика между установени и неустановени в страната данъчно задължени лица", се казва в мотивите към законопроекта.

Режимът за малки предприятия в Европейския съюз ще може да се прилага от всяко данъчно задълженото лице, установено на територията на страната, което извършва доставки на стоки и услуги с място на изпълнение на територията на държава членка. Предложените разпоредби позволяват на данъчно задължените лица, установени в страната, да не облагат с ДДС доставките на стоки и услуги, извършени в държави членки, в които не са установени, и да се възползват от опростени задължения по ДДС, при условие че техният годишен оборот в някоя от тези държави членки не надвишава националния праг в съответната държава членка и при условие че годишният им оборот в Съюза не надвишава сумата от 100 000 EUR.

Промяна има и при облагането на данъчно задължените лица, които доставят стоки втора употреба или обща туристическа услуга. При тях облагаемият оборот няма да се формира по специален ред на облагане на маржа, чрез сборът на маржовете.

С промените се въвежда и декларирането на данни за наличните дълготрайни активи и материални запаси от регистрираните по закона лица.

Промени има и в Закона за акцизите и данъчните складове. Въвеждат се ясни дефиниции на течностите за електронни цигари, които съдържат или не съдържат никотин. От министерството на финансите ясно посочват, че няма общоевропейски правила в тази посока, но се цели по-голяма яснота при данъчното облагане.

Въвеждат се и мерки за предотвратяване на презапасяването с тютюн и тютюневи изделия. Подобна практика е наблюдавана при определени фирми, тъй като има ясен данъчен календар за промяна на акцизите, което е карало фирмите да се презапасяват когато те са по-ниски.

През следващата седмица се очаква да започне и обсъждането на държавния бюджет за 2025 година със социалните партньори.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК