Вход
София
Времето в София 7 o C

Просветният зам.-министър Таня Михайлова: Всяко училище може само да решава за онлайн обучението

Просветният зам.-министър Таня Михайлова: Всяко училище може само да решава за онлайн обучението

на 27.10.2020
5535
0
Просветният зам.-министър Таня Михайлова: Всяко училище може само да решава за онлайн обучението
Автор: ПИК
27.10.2020
0
5535

Когато се налага, ще се преминава към дистанционно обучение. Този вариант не е изключен. Това заяви пред БНТ зам-министърът на образованието Таня Михайлова.

Основен критерий за преминаване към дистанционно обучение е да има повишена заболеваемост в населеното място, повишен брой заразени хора на 100 000. Следи се показателят дали съответното населено място попада или в оранжевата или в червената зона, обясни Михайлова.

Мисля, че абсолютно никой не иска да бъде в такава ситуация, подчерта зам.-министърът.

Тя обясни какви са критериите за решението на всяко отделно училище да премине в онлайн форма на обучение.

"Трябва да се следи заболеваемостта във всяко едно училище тогава, когато няма предписание от РЗИ. Допреди няколко дни трябваше задължително да има такова предписание, но тук вече може да се вземе решение, адекватно на обстановката в конкретното училище", каза тя.

Критериите на училището са: повишен брой ученици, които отсъстват; голям брой карантинирани паралелки; брой на отсъстващите учители.

Наистина всички мерки се взимат от училищата, но тук вече е и личната отговорност както на самите ученици, така и на родителите. Не сме променили насоките - в клас учениците все още могат да бъдат без маска, но който прецени, може да бъде и с предпазно средство, обясни Михайлова.

Присъстването обучение има много предимства, друго е да има контакт в класната стая, но когато се взима решение, то трябва да бъде и разумно, и балансирано. Когато говорим за дистанционно обучение, връзката се опосредства чрез електронно устройство, това е различното. Няма ги предимствата на живото общуване и педагогическото взаимоотношение в една класна стая", заяви зам.-министърът.

Когато едно училище няма достатъчно технически средства за онлайн обучение, то ще може да ги вземе от друго учебно заведение, което не ги използва в този момент. Няма да има ученици без техническа обезпеченост, допълни зам.-министър Михайлова.

Относно детските градини тя обясни, че още в края на май и през цялото лято те са отворили и са натрупали опит. Там ситуацията е в нормалните граници.

Там, където има повече отсъстващи учители, училището може да премине онлайн, в момента те са 0,5%, допълни зам.-министърът. Системата ни е дисциплинирана, просто още малко трябва да се повиши нивото на личната отговорност, подчерта Михайлова.

Във връзка с двете учителки, които починаха от коронавирус в Шумен и Разград, Михайлова каза: "Няма думи, с които да намалиш болката при загуба на живот. Това е лична човешка трагедия. Не сме и питали как и къде са се заразили тези учители, това, което знаем е, че те са отсъствали повече от 2 седмици от училище, обясни зам.-министърът.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19084
архив

- Как се прибра снощи? - Нормално... тъй или иначе щях да сменям телефона... а и тези два зъба почти не ги ползвах.

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x