ПРОУЧВАНЕ: 20% от пациентите с COVID-19 получават обриви

ЧАС ПИК

ПРОУЧВАНЕ: 20% от пациентите с COVID-19 получават обриви

10404
на 14.01.2021
ПРОУЧВАНЕ: 20% от пациентите с COVID-19 получават обриви
Автор:   ПИК

Още в началото на месец март лекарите у нас срещат първите случаи на корона вирусна инфекция протичаща с уртикария. Вече се обобщава, че такава симптоматика се появява при една пета от болните. Как тази проява на заболяването се отличава от обикновен обрив, обяснява д-р Мария Иванова алерголог във ВМА-София.

препоръчано

По литературни данни около 20% от пациентите, които са болни или скоро са преболедували COVID -19 проявяват кожна симптоматика като голяма част от тези 20% са уртикариалните обриви.

Много често този обрив е възприеман като остра алергична реакция, какъвто всъщност той не е, по думите й. В обществото се шири мнението че уртиките и отокът на лицето в повечето случаи са причинени от алергична реакция като повечето пациенти свързват тези алергични реакции с прием на определена храна, казва медикът. „Истината е доста по -различна при редица вирусни инфекции един от симптомите е уртикариален обрив като голяма част от тези пациенти имат и съпътстващ ангиоедем проявяващ се в оток на клепачи, лице, устни при пациенти с коронавирусни инфекции. Ситуацията се утежнява и от факта, че това са хора които обикновено приемат редица медикаменти било то за температура било то с профилактична цел и доста сложно е диференцирането на причината за появилите се обривни единици. Дали това е вирусната инфекция, дали това е приетия медикамент не може да се определи, а като към тази симптоматика се добави и обща отпадналост и температура и много зачестилото при тези пациенти главоболие картината става доста драматична“, казва доктор Иванова.

„Пациентите при които инфекцията се манифестира с обрив като че ли прогнозата при тях е по-добра и те по лесно минават през тази болест дори имаме и няколко случая на пациенти с асимптомно протичане на инфекцията при които при вземане на кръв за изследвания когато видим резултатите от кръвната картина се усъмняваме за вирусна инфекция и тогава вече с тестовете се потвърждава коронавирусната инфекция“, казва тя.
Обривите при инфекцията от COVID се лекуват, специално уртикарията,успокоява тя.

Всъщност уртика означава – копривна треска. „По този начин е известно това заболяване в обществото. Копривната треска се лекува с антихестамини и определени дози кортикостероиди, това което сме забелязали че уртикарите, които са от короновирусната инфекция като че ли по-трудно реагират на стандартната ни терапия. Имали сме няколко случая на затегнато и бавно протичане налага ни се при тях по високи дози кортикостероиди. Но добрата новина е че кортикостероидите са включени към основното заболяване и пациентите с пневмония, при които сме прилагали кортикостероиди, за да овладеем обрива по-лесно минават през пневмонията не се стига до дихателна недостатъчност по този начин както при другите короновирусни пациенти“, разказва доктор Иванова. Тя съветва да не се неглижира уртикарията като симптом и като заболяване.

„Имали сме пациенти с безсимптомно протичане, но в повечето случаи на 24 до 48 часа след появата на обрива се появяват и болки в гърлото , появява се и фебрилитет , имали сме няколко случая дори на случайно открита пневмония при такива пациенти“, посочва доктор Иванова.

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 32
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това