Професор от СУ с убийствен анализ: Протестърите, начело с президента и БСП, пропускат, че точно комунистите създадоха мафията и мутрите

КОМЕНТАРИ

Професор от СУ с убийствен анализ: Протестърите, начело с президента и БСП, пропускат, че точно комунистите създадоха мафията и мутрите

1188550
на 23.08.2020
Професор от СУ с убийствен анализ: Протестърите, начело с президента и БСП, пропускат, че точно комунистите създадоха мафията и мутрите

Последвайте ни в Google News Showcase

Откакто ГЕРБ начело с Бойко Борисов е на власт в България, се изливат потоци и реки от омраза към премиера и създадената от него партия. ГЕРБ печели избори след избори, доверието не спада, а омразата се усилва. Години наред чета неграмотни злобни изблици срещу „корумпираната мутра Боко Тиквата“ и подобни, гарнирани със закани за помитане, затвор и ликвидация. Данни, факти и аргументи – няма и следа от тях. Има си обяснение: успехите дразнят неуспелите, успяващите са трън в очите на губещите. Когато животът ти е провал, или си зле в „системата“, някой е виновен и това не си ти, това са „Онези отгоре“. Някой трябва да ти даде, някой трябва да раздава, някой трябва „да ни оправя“ и това е Държавата. Неграмотникът не си дава сметка, че „Държавата“ – това сме ние, а парите за „даване“ са данъците, които успелите плащат. Той мрази хората с пари и с власт, защото за него всяко богатство и власт са неморални и престъпни. Много ясно – той сам не вярва на други пътища.

препоръчано

Кои имат тази нагласа? Преди всичко комунистите и после анархо-либералите от всички поколения. Те винаги са искали да се вземат парите на богатите и да се раздават. „Някой да дава пари, а ние ще ги разпределяме справедливо. Ще натикаме в затвора богатите и властниците.“

От четири години насам тези хора имат персонален лидер и това е пРезидентът Радев. Още като кандидат той е съгласуван с Русия – страната на комунизма, на силната ръка и „раздаването“. По-старите сред тях с носталгия си спомнят за обеда за два лева и бутилката гроздова за три, и премълчават за надницата от три лева, чакането по петнайсет години за „Москвича“ и панелката. Четири години Радев критикува правителството и нито една хубава дума не намира за успехите на страната. Изолиран от реалната власт, той трупа същия ресентимент и е сляп за всякакви релевантни сравнения: къде е била България преди десет и трийсет години и къде е сега.

Протестерите начело с пРезидента, БСП като провалена опозиция и неуспелите политици, на които пригласят електронните медии и левите интелигенти, не спират да повтарят: „България е най-бедната страна в Европа“, „България е най-корумпираната държава“,  „България гони своите млади хора на Запад“ и други недостойни и обидни за нас лъжи. Те казват подобни лъжи с някакво извратено задоволство. Защото изобличаването за тях е достатъчно, за да спят спокойно и да отхвърлят бремето на усилието. Родина, своя държава и национално достойнство за тях нямат ценност. Единствено важно е да се свалят „корумпираните мафиоти и мутри“. Пропускат, че точно комунистите създадоха мафията и мутрите още през 1990 и точно този задкулисен манталитет е техен патент: от терористичните заговори през нелегалните квартири и политически убийства до компроматите и тайните срещи с чужди агенти.

Откакто ГЕРБ управлява, се гради образа на премиера като мутра с незаконно и позорно подслушване, снимане и монтаж, и досега безнаказани. Компроматите и моменти от биографията се усилват до абсурд, за да ни представят един отблъскващ образ. То не бяха имения в Гърция, афери с бюлетини, апартаменти в Барселона, а сега и канабис. Но как този отблъскващ с корупция, престъпни връзки и лош език политик печели 15 демократични избори? Как ГЕРБ управлява успешно и гради изключително важната за всяка страна модерна инфраструктура? Как така този политик се радва на доверие в ЕС? Как при това управление БВП расте един път и половина, а доходите растат с пъти? Как България е една от най-бързо развиващите се страни в ЕС, как тя е една от страните с най-ниска задлъжнялост?

Как „авторитарният“ премиер два пъти доброволно подава оставка и отново печели избори? Как точно той подава ръка на другите партии в началото на мандата си за едно нормално колективно управление? Как сега, подложен на невиждана атака, ГЕРБ отново е партията с най-високо доверие?

Бойко Борисов и ГЕРБ дразнят и будят омраза за това, че утвърждават избора на България: Европа, Запада, свободния пазар и демокрацията. Непростимо е за неуспяващите, че не им се раздават хиляди на ръка. Политически алтернативи не се виждат, винаги има някоя нова популистка формация от сутрин до пладне, някои вече се провалиха. ГЕРБ поемат отговорността да управляват и правят нищожни опитите за връщане на България към Евразия и социализма. От Русия предричаха, че България няма да влезе в Евросъюза преди 2025, ако изобщо влезе. Те предричаха икономически крах, геополитическа зависимост и упадък. При втората оставка на Борисов там се появи заглавие: „Провал Запада в Болгарии“. За тях всеки избор е геополитически, а не ценностен. Нека тези хора сравнят живота на обикновените граждани в Русия, в България и на Запад.

„Системата ни убива!“ – се появи на черни тениски на двете най-гласовити майки на деца с увреждания, в момент, когато точно тази система дава най-много за тези семейства. Какво е за тях системата? Тук е пълна мъгла, има само емоции. Те не искат да я дефинират: за тях това е корумпирана система, в която властват олигарсите. Всеки много богат човек  е „олигарх“, всеки такъв с влияние е „мафиот“. Институциите нямат стойност, няма смисъл разделението на властите. Това също е криптокомунизъм. Те поискаха „рестарт“ и сега правителството предлага възможно най-добрия рестарт: подобряване на Конституцията след нормалните за това процедури и всестранно обсъждане на всяка формулировка. Но не: това правителство „няма легитимност“ да предлага.

Тези хора не казват открито: „Не ни интересуват никакви политически и икономически успехи. Ние искаме Бойко и Гешев в затвора и властта, за да съборим капитализма.“ Те не смеят да кажат открито, че искат Путинов модел в България и скъсване с ЕС и НАТО. Но това тяхно искане ясно прозира: 1. В пРезидентския експертен съвет (без нито един експерт) се обсъжда Президентска република. 2. Лично Радев с вдигнат по комунистически юмрук (вижте стари кадри от 1944) поведе „народа“ срещу законната демократична власт: изпълнителна и съдебна. 3. Това той направи точно след акцията на прокуратурата срещу негови съветници, а тази група хора е свързана с Русия.  4. Радев не одобри нито българското председателство на ЕС, нито успехите ни срещу мигрантската вълна, нито срещу Covid 19. 5. Радев, от когото братушки очакват излизане от НАТО, одобрява гласно и негласно всяка руска стъпка в геополитически план, включително влизането в Крим. 6. В деня след приемането на България в европейския валутен механизъм пРезидентът вдигна юмрук: „Мутрите вън!“.

На улицата цари произвол и протестите потъпкват закона. „Отровното трио“, само нарекло се така, открито призовава към незаконни окупации, неуведомяване на общинските власти, а последно: към „Народно въстание“ на 2.09. Тези хора носят бесилки и ковчези, издигат знамена от 1876, „30 години капиталистическо робство“, и нито един проевропейски лозунг. Това прибавя към домогванията за сваляне на демократично избрано правителство чист опит за преврат. Търпението и толерантността към това беззаконие на „авторитарния Борисов“ нямат аналог в света. Гражданите са поставени в абсурдната позиция да протестират и събират подписки в защита на своите права срещу анархията.

Политически тези процеси ще доведат до разпръсване на гласове, слаб следващ парламент въпреки очаквана победа за ГЕРБ, слаб следващ премиер. България ще забави своето развитие поради липса на политически консенсус относно важни бъдещи стъпки, ще загуби очаквани постъпления от европейския бюджет. Този филм вече го гледахме през 1913-1914. Но сега опасността е още по-голяма предвид на невиждания икономически спад от пандемията. И това е най-нежният сценарий. Не ми се пише за по-лошите варианти.

Тези хора са опасни! Този протест е манипулиран и няма да доведе до нищо добро. Ще спечелят онези, които тази власт е решила да пречупи: избягалите от правосъдие олигарси, и още няколко души, които ще се промъкнат в парламента и после ще станат евродепутати. И този филм сме го гледали. Интелектуалците са на кръстопът и голяма част от бившата социалистическа интелигенция вече гледат назад и на изток. Омразният за тях прост Бойко Борисов им дойде в повече, защото ги лиши от политическо представителство и смислен глас. Преди шест години той ги вкара във властта, а те се провалиха и като министри, и на изборите, а това ги изпълва с възмущение. Те изведнъж се оказаха в лагера на путинисткия пРезидент, архаичната БСП и анархията на улицата.

Не сте нова модерна десница, господа! (Огнян Минчев го показа в анализа си.)  Демократични интелектуалци се стаяват и не смеят да кажат, че са на страната на ГЕРБ, за да не ги обвинят в подкрепа на осмения Борисов. Не бъркайте плановете на релевантност, хора! Тук имат значение политическите и икономически събития, а не това кой как говори, какви компромати се фабрикуват и какви лозунги се издигат. На революции сме се нагледали, днес те само пречат на еволюцията.

*Сергей Герджиков е професор дфн от Философския факултет на СУ.  Автор на съчинения на философски теми и преподавател в Софийския университет. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ВТОРНИК: Раците да се пазят от прибързаност, изгодни делови оферти за Козирозите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ВТОРНИК: Раците да се пазят от прибързаност, изгодни делови оферти за Козирозите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК! Страшно меле на Тракия - камион се обърна на платното, образува се километрична тапа (СНИМКИ/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК! Страшно меле на "Тракия" - камион се обърна на платното, образува се километрична тапа (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 84
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК