Проф. Александър Джеров пред ПИК: По-добре е да има нови избори, но хората да гласуват този път внимателно - нужна е стабилност! По Конституция премиерът няма задължение да се явява в парламента, отива по желание

АВТОРСКИ НОВИНИ

Проф. Александър Джеров пред ПИК: По-добре е да има нови избори, но хората да гласуват този път внимателно - нужна е стабилност! По Конституция премиерът няма задължение да се явява в парламента, отива по желание

173631
на 24.04.2021
Проф. Александър Джеров пред ПИК: По-добре е да има нови избори, но хората да гласуват този път внимателно - нужна е стабилност! По Конституция премиерът няма задължение да се явява в парламента, отива по желание

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Новият парламент вече е факт. Още от първия му ден стана ясно, че политиците няма да могат да успеят да постигнат съгласие. 

препоръчано

Потърсихме за коментар бележития ни юрист и парламентарист проф. Александър Джеров. 

Проф. Александър Джеров е един от най-знаковите политици от началото на прехода у нас. Той е председател на законодателната комисия в четири парламента. Член е на комисията по изработването на Конституцията във Великото НС. Заместник-председател е на 38-то НС. 

Десет години е член на Венецианската комисия и представител на България в нея. 2 г. от тях е неин заместник-председател. Съучредител е на Нов български университет. Създател е на департамента по право в него. Почетен професор в НБУ. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Как виждате новото народно събрание, проф. Джеров? Какво ви казват първите му дни?

- Парламентът трябва да поработи малко. Докато не го видим в действие, по-добре да не го коментираме. 

В момента той кипи прекалено. Вярвам, а и ми си иска, че ще се стигне до успокояване. Ако това не стане, лошо ни чака.

В момента депутатите са прекалено войнствени. Ако искат да вършат работа, трябва да се успокоят и да започнат да мислят. Защото в клокоченето може да се сбърка нещо и да предизвика големи бели.

- "Демократична България" иска промени в Конституцията. "Има такъв народ" пък се отказа от основното си предизборно обещание - мажоритарните избори. Тези процедурни въпроси ли са най-важното, което трябва да се свърши в момента?

- Промените в Конституцията са много специален и сериозен въпрос. Твърде прибързано е да се говори за тях. Особено в такъв момент на здравна криза. Имаме поговорка: "Нека преспим, пък ще видим". 

Така не се правят промени, с едно щракане на пръсти. Трябва много дълбоко обмисляне и прецизна работа от специалисти.

А за идеята на "Има такъв народ" за мажоритарни избори - това е теоритически възможно. Въпросът беше поставян още във Великото Народно събрание. И толкова години се говори, но ето, че още нищо не е направено. 

Идеята не е нова и не е на партията на Станислав Трифонов. Повече от 30 г. тя се върти в политическото пространство, но не се поставя на дневен ред. Защото и нейната реализация не става толкова лесно, колкото някои си мислят. Освен това има толкова много важни проблеми, които трябва да се решат.

- Кое е най-важното, което трябва да свърши новият парламент?

- В момента никак не е ситуацията подходяща за обсъждане на такива процесуални неща, за които говорихме. Трябва да се знае, че като изменим една част, тя ще рефлектира върху друга. Затова е необходимо много сериозно да се мисли, а не да се действа набързо. 

Нека първо да се отървем от това зло - коронавируса. Това е най-важното, както и въпросите с доходите и бедността. 

- Оставката на правителството на Борисов предизвика големи спорове - дали трябва да се гласува от парламента, или не. Вие се юрист, бихте ли внесли яснота в този казус?

- Оставката на правителството може да не се гласува в парламента.  Тя трябва да бъде депозирана. И няма какво да се решава. 

Когато имаш депозирана оставка, няма какво да се спори. Тя трябва да се приема, а не да се обмисля. 

Оставка се приема направо, констатира се. Трябва да се оформи в някакъв акт. 

- Как стои законово казусът с явяването на премиера и отчитането му в парламента?

- По Конституция не помня да има задължение премиерът да се явява в парламента. Той може да отиде по собствено желание. 

- Ние сме парламентарна република. Министър-председателят е министър и затова трябва да се отича пред парламента - това е тезата на новото мнозинство?!

- Не бива така елементарно да се подхожда. Министър-председателят ще ходи в парламента по много важни проблеми, касащи държавата. Но никой не може да го задължи, особено пък да се явява за щяло и нещяло.

- Каква е прогнозата ви за развитие на политическата ситуация в страната?

- Една държава в това състояние трябва да има правителство със здрава опора. Но при тези противоречия е по-добре да се мине към следващи избори. Няма да е добре обаче, ако се повторят същите резултати. 

Хората тябва да обмислят и да се съобразят с това, което са направили в този избор. И да отидат да гласуват.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 8 септември - денят е конфликтен за Везните, успехът обръща гръб на Водолеите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 8 септември - денят е конфликтен за Везните, успехът обръща гръб на Водолеите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Позиционирал съм се за първото място. Който иска е добре дошъл - ГЕРБ е готов да управлява (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: Позиционирал съм се за първото място. Който иска е добре дошъл - ГЕРБ е готов да управлява (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК