Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО)

Епицентър

Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО)

194586
преди 6 часа
Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Политиците вече няма какво да ни кажат. Тази кампания можем да я разделим на два типа публично говорене. Единият тип е безличният, който избягва конфликти и се опитва да се крие зад идеята, че говори прагматично. Така говорят ГЕРБ и БСП в някакъв смисъл. Кампании, насочени към твърдите избиратели, без разширяване и идеята е запазването на твърдото ядро. Другият тип говорене е изключително нападателно и изключително разкриващо. То е характерно за "Възраждане", характерно е и за по-малките партии, особено за МЕЧ и "Величие". Така коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова предизборната кампания в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите й в тази кампания някак си отсъства АПС и ДПС-Ново начало. Според нея тези две партии очевидно решават темата на терен, а ИТН на практика ги няма като видимост през медийните канали. 

"Очертах четири типа поведение в тази кампания, но озъбването в нея явно върши доста добра работа. Какви са критериите за вършене на работа - това е за по-големите партии да не намалят абсолютната си стойност, не говоря за проценти, тъй като те са манипулативни. Говоря за това да не намалят абсолютната стойност на избирателите си. Съответно за най-малките успешно е да влязат и да прескочат 4-процентната бариера. Допускам, че този вид динамика за увеличаване на избиратели или запазването им ще се случи за "Възраждане", за ИТН, ако влязат, и евентуално за МЕЧ и "Величие", прогнозира проф. Христова.

По думите и това е анализ, който не се базира на социология, защото социологията от доста време е загубила възможността си да прогнозира поведение в близко време. Според нея самите социолози също признават проблеми и в екзитпола, което показва, че през социологията не бихме могли да видим картината и динамиката на процесите. 

"Ще кажа може би най-важния проблем, а той е свързан с финансите и до каква степен данните от социологията се базират на изследване, в което е включен контрол на анкетьорите. Казвам това много сериозно като изследовател, който ползва социологически агенции в изследванията си. Темата за контрола, който трябва да се налага върху работата на анкетьорите, означава, че цената на изследванията трябва да се вдигне", посочи политическият психолог. 

По темата за възможността на 51-то Народно събрание да излъчи кабинет проф. Христова смята, че най-важен фактор ще е как върви процедурата за избор на главен прокурор.

"Ако, както сега е тръгнало, г-н Сарафов успее да стигне до това да бъде избран официално за главен прокурор, аз имам хипотеза, че ще имаме правителство. Има много проблеми, които много хора държат да останат скрити. Там, в прокуратурата, има много отговори. Затова по-добре е, както се казва, за спокойствието на нацията, според някои хора някои неща да бъдат пообрани. Убедена съм, че това е факторът", заключи проф. Антоанета Христова. 

"ГЕРБ и ППДБ могат да се събират. ДПС няма да иска с ППДБ и ППДБ няма да иска с ДПС. При ГЕРБ и ДПС обаче има ясни послания. Трудно ще ми е да повярвам, че такива послания като равноотдалечения премиер могат да бъдат пренебрегнати след изборите. Преговорите ще се влачат дълго, докато стане ясно какво ще се случи в прокуратурата", завърши тя.

Целия разговор вижте във видеото:

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 16 октомври: Пари за Лъва, секс за Близнаците и Рака САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 16 октомври: Пари за Лъва, секс за Близнаците и Рака
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО)
ново
Днес: 96
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК