Проф. Аргирова: Никой не може да отговори на Радев каква ще е обстановката на изборите

Акценти

Проф. Аргирова: Никой не може да отговори на Радев каква ще е обстановката на изборите

29345
на 13.01.2021
Проф. Аргирова: Никой не може да отговори на Радев каква ще е обстановката на изборите
Автор:   ПИК

Едва ли българските граждани ще могат да си избират с коя ваксина да се имунизират. Едно може да се каже със сигурност - ваксините са безвредни и която и да бъде предложена на конкретния човек, той спокойно може да си я сложи. Това заяви пред Би Ти Ви вирусологът проф. Радка Аргирова на въпрос за ваксините срещу коронавируса.

препоръчано

"Има малка разлика между ваксината на "Модерна" и тази на "Пфайзър" и "Байонтех". Наблюдават се единични случаи на алергични реакции", уточни тя.

"Тази нощ прочетох за първи път за мутацията на коронавируса в Япония. Това се е случило на втори януари. Японските учени са установили, че това е нов мутант. В момента се изследва до каква степен е различна инфекциозността на този вирус", коментира професорът.

"Засега няма основание да се счита, че ще има каквото и да е компрометиране на ваксините с тези мутации, които се наблюдават", увери проф. Аргирова.

"Можем да бъдем преносители на вируса дори и да сме ваксинирани", разкри вирусологът и добави: "Колкото по-нисък е процентът на хората, които се ваксинират, толкова по-бавно и трудно ще преминем през коронавируса."

"Ваксинирана съм с първата доза. Сега съм в периода, в който трябва да се пазя особено, тъй като на 27 ми е втората доза. Нямаше странични реакции след ваксинирането. Първата нощ имах една чувствителност на мястото, където бях ваксинирана. На другия ден мина всичко", сподели тя.

"Един месец след втората ваксина ще си направя тест за антитела, които ще са резултат от ваксинацията. Преди ваксинацията нямах антитела. Тази защита от ваксината ще продължи дълго време, но не знаем колко дълго. Публикациите са за поне 1 година", продължи Радка Аргирова.

"Не е разумно хората под карантина да се пуснат за няколко часа по време на изборите, за да гласуват. Аз държа хората, които ще разнасят урните по места, да бъдат ваксинирани и да бъдат проверени за антитела", коментира професорът по повод консултациите на Румен Радев за избор на дата за изборите.

"Мисля, че никой не може да отговори на въпроса му дали се очаква подобряване на епидемичната обстановка", продължи вирусологът.

Според нея най-голямо заразяване става в училищата и в моловете.

Проф. Аргирова каза още, че е много добра новината, че се водят преговори за разпространяване на руската ваксина срещу коронавируса. По думите й тази ваксина би била много по-добър избор за хора с автоимунни заболявания и други страдания.

Сподели:
Бомба x
Напитка от този чуден плод удължава живота и гони рака Напитка от този чуден плод удължава живота и гони рака
ПИК TV x
ПРОБИВ: Турция разработи убиец на COVID-19 - ликвидира коронавируса само за минута ПРОБИВ: Турция разработи "убиец" на COVID-19 - ликвидира коронавируса само за минута
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това