Вход
София
Времето в София -2 o C

Проф. Асен Балтов ексклузивно пред ПИК: Протестите ще доведат до сериозен скок при заразените с коронавирус

Проф. Асен Балтов ексклузивно пред ПИК: Протестите ще доведат до сериозен скок при заразените с коронавирус

на 12.07.2020
124672
0
Проф. Асен Балтов ексклузивно пред ПИК: Протестите ще доведат до сериозен скок при заразените с коронавирус
Автор: ПИК
12.07.2020
0
124672

Може ли да се очаква нов рекорден скок на заразените с коронавирус в страната заради скупчването на уличните метежи на Румен Радев от последните дни коментира специално за ПИК директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

„За съжаление мога да кажа, че това, което видяхме през тези дни като митинги и протести неминуемо ще доведе след около седем дни до увеличаване на броя на положителните случаи на коронавирус в страната – не скри притеснението си проф. Балтов. - Най-вероятно това ще доведе и до увеличение на броя на приетите в болници.

Статистиката в това отношение, виждате, че е ясна. Винаги досега това, което сме предвиждали, се е получавало. Стана след Цветница, по Великденските празници. Както стана и след отпускането на мерките и абитуриентските балове. Както стана и след като бе разрешена публика на спортните мероприятия и увеличаването на броя на посещенията в заведенията на закрито като дискотеки, барове, нощни клубове.

Неминуемо може да се очаква и увеличение на броя на случаите със заразени и след тези митинги, шествия, протести, на които, макар и някои да носеха маски, не съм убеден че спазваха дистанция и бяха на нужното ниво. Реално, за съжаление, никой не знае какво точно ще се случи през следващите дни. Най-вероятно през следващата седмица – не, но в по-следващата ще се усети ясно това увеличение на случаите, защото латентният период е между пет и седем дни. Тоест, като премине този период от седмица, ние трябва да очакваме наистина да се получи един скок. Реално след седем до десет дни ще видим какъв е ефектът от тези мероприятия”.

Проф. Асен Балтов не скри притесненията си и за това, че очакваният скок ще доведе и до ново сериозно натоварване на здравната ни система.

„За съжаление, това отново ще натовари нашата здравна система – коментира проф. Балтов и допълни - Макар и ние да сме много по-добре подготвени, отколкото бяхме в началото. Имаме много ясни алгоритми за лечение, които спазваме. Имаме медикаменти, имаме лични предпазни средства. Въпреки това, това евентуалния скок на заразени ще натовари нашата здравна система допълнително. И това най-вече ще се отрази на лечението на тези заболявания, които не са свързани с COVID-19. Тези, които са с коронавирусната инфекция ще се приемат по спешност и ще бъдат лекувани в инфекциозни отделения и отделенията за пациенти с коронавирус в болниците.

Това ще доведе обаче до ограничаване на броя на тези, които ще могат да се лекуват от други заболявания. Косвено ще се намали и възможността да се лекуват пациенти с хронични заболявания, да се извършват плановите оперативни интервенции или плановото лечение. За съжаление, това ще се отрази лошо и на самите хора, които работят в здравната система. Защото знаете, че неминуемо като се увеличи броят на приетите в болница,  покрай тях се увеличава и броят на заразените лекарски екипи, които работят. Виждате, че средно с до 20 процента се увеличава и броят на заразените медицински екипи. Това, от своя страна, ще доведе до проблеми и намаляване на потенциала на здравната ни система”.  

Сподели:
свързани новини
Проф. Асен Балтов: Младите се заразяват по заведения и дискотеки - ето кои са по-застрашени Проф. Асен Балтов: Младите се заразяват по заведения и дискотеки - ето кои са по-застрашени
Все повече млади хора се заразяват, такава е тенденцията...
на 06.07.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив

В кръчмата:
- Келнер, бира!
- Ама, господине! Как бира след водката?!
- Запомни, момче! Бирата не е след водката, а преди уискито.

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x