Проф. Асен Балтов: Мерките у нас не са "локдаун" - те са доста по-леки в сравнение с тези в Европа. Ваксините идват през януари!

Здраве

Проф. Асен Балтов: Мерките у нас не са "локдаун" - те са доста по-леки в сравнение с тези в Европа. Ваксините идват през януари!

29172
на 28.11.2020
Проф. Асен Балтов: Мерките у нас не са локдаун - те са доста по-леки в сравнение с тези в Европа. Ваксините идват през януари!
Автор:   ПИК

Имахме нужда от глътка въздух. Затова новите мерки са абсолютно необходими. Имахме нужда не само медиците, но и цялата здравна система, за да можем да дочакаме ваксината. Строгите мерки през март, които спасиха много човешки животи, доведоха до едно сериозно затваряне и повлияване на психическото здраве на много хора. Това, че после де разхлабиха мерките и всички имахме едно прекрасно лято с море и почивка, беше много добре. Но явно само с убеждаване нещата сега няма да станат. Това заяви пред Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

препоръчано

"Да не наричаме ситуацията сега "локдаун", защото ако видите какво се случва във Франция, ще видите, че сме с доста по-леки мерки, отколкото в Европа. Всички минават през някакви мерки. Очакваме да намалеят случаите на новозаразените през следващите десет дни, а тези, които губят своите животи - в рамките на три седмици", заяви проф. Асен Балтов.

След 15 януари няколко ваксини COVID-19  трябва да са в България. Началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите.

„Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в „Пирогов” има хладилник на -70 градуса”, посочи проф. Балтов.

Шефът на „Пирогов” посочи, че за момента ваксината ще безплатна и доброволна, но след време е възможно да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа. Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни. Проф. Балтов посочи, че така в момента е в Африка, където имаш нужда от ваксина, за да влезеш.

В момента около 40% смятали, че с ваксините искат да ни чипират, като проф. Балтов се надява да намалеят до 20%. По думите му една част от тези 20% може да са изкарали коронавирус и ще се обсъди дали хората с антитела е добре да се ваксинират.

Масово тестване няма да свърши работа, тъй като повече от 15% са преоболедували и няма още масово срещане с вируса. „Ваксинацията ще подобри начина на живот”, каза още шефът на „Пирогов” и допълни, че той също ще се ваксинира.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това