Проф. Асен Балтов: Младите се заразяват по заведения и дискотеки - ето кои са по-застрашени

Здраве

Проф. Асен Балтов: Младите се заразяват по заведения и дискотеки - ето кои са по-застрашени

31525
на 06.07.2020
Проф. Асен Балтов: Младите се заразяват по заведения и дискотеки - ето кои са по-застрашени
Автор:   ПИК

Все повече млади хора се заразяват, такава е тенденцията в момента. Така че това, че се отвориха барове, дискотеки, заведения на закрито, нормално е младите да се заразят повече. Това заяви пред БНТ директорът на  "Пирогов" проф. Асен Балтов.

препоръчано

Той отбеляза, че не би имало ефект да се въведат нови мерки срещу коронавируса, които никой няма да спазва. "Ние като система не бяхме добре подготвени за епидемията и имахме нужда от дисциплина, която всеки да спазва. Виждате, какво се случи в Испания, Франция, Великобритания - системи с отлично здравеопазване", коментира той. 

"Ние не сме спрели да се зареждаме с всичко необходимо. В "Пирогов" в следващите три месеца имаме готовност да поемем пациенти като в първоначалния период, когато беше най-тежко", подчерта директорът на спешната болница.

Проф. Балтов отбеляза, че младите хора спазват ограничителните мерки - носенето на маски, самодисциплината, дезинфекцията. "Но тези, които се юрнаха в цялата страна, смятат, че се недосегаеми, че ще им мине като грип, като лека хрема. Един от проблемите е, че при високи физически натоварвания, когато ти си заразен с вируса, той много по-лесно попада в белите дробове. Когато си в дискотека, в сауна, когато дишаш по-интензивно, си много по-податлив на заразяване. Виждате какво се е случило във Велико Търново на абитуриентски бал. Има изисквания за предпазване, но явно не се спазват достатъчно", заяви той.

Запитан как ще коментира дали е необходимо предоговарянето на бонуса към заплатите на лекарите, той заяви: "Аз не мисля, че тези 1000 лева ще решат проблема на болниците, по-скоро те водят до допълнително напрежение в колективите. Има си ясни правила, посочени от МЗ, кои са колегите, работещи на първа линия. Това са хората, обслужващи ковид пациенти, спешните екипи, РЗИ. А хората, които работят в клиники и дават едно дежурство на месец, при всички случаи не са на първа линия". 

Проф. Балтов заяви, че в "Пирогов" се правят средно около 150 теста дневно, те струват 15 лева на тест. "На всички пациенти на влизане в болницата се прави писиар тест. Що се отнася до това, дали трябва да има такива тестове, аз съм убеден, че ние чрез тях правим една защитна стена - както към нашия персонал, така и към пациентите в болницата. Защото всички планови пациенти започват да изпитват страх и дори се отказват да бъдат лекувани. При нас придружителят няма да плаща, ако НЗОК направи това, което е предложила, и се постигне договореност с БЛС всички пътеки да се увеличат с цената на един писиар тест", коментира медикът. 

Той допълни, че в "Пирогов" все още има места, но процесите са много динамични: "Откакто започна пикът, за 20 дни са преминали 49 пациенти, 29 са изписани. А изписването става между 14 и 21 ден. За  съжаление, бавно става излекуването на тези пациенти". 

Проф. Балтов заяви, че изплащането на заплатите на работещите в "Пирогов" няма да се бави, няма проблем с Фонд "Работна заплата".

Директорът на спешната болница заяви, че реално заразения персонал за цяла България е не повече от 100 души: "Така че нямаме сериозен пик на заразени колеги. И важното е, че се научиха как да се пазят. За съжаление, има колеги, които не смятат, че това е толкова страшно и не носят предпазни средства". 

"Проблемът е, че екипите на първа линия - Спешна помощ например, трябва да са винаги готови, че пациентът може да е с ковид. Те трябва да бъдат коректни и да се пазят и на всеки сигнал трябва да ходят с лични предпазни средства. Да, много е тежко. Особено сега, в тези жеги. Но личните предпазни средства носят сигурност и аз апелирам колегите да ги носят", коментира проф. Балтов. 

Той заяви, че болниците са се справили отлично през първите три месеца на заразата. 

"Ние можем да поемем колкото трябва пациенти, но не може само 4-5 държавни болници да правят това. Поканете представители на частните болници, да видите как те лекуват", отбеляза той. 

Запитан как ще прогнозира развоя на летния сезон, проф. Балтов заяви: "Всички искаме да живеем по-добре, да се чувстваме комфортно на морето и планината. Аз съм оптимист, защото смятам, че хората наистина се научиха как да се пазят. Нека спазват дисциплината, дистанцията, самоконтрола". 

"Ние през цялото време апелираме и казваме какво трябва да се прави. Ние не говорим празни приказки, но нищо не можем да направим, ако хората не спазват правилата. Нека бъдем разумни всички", заяви проф. Асен Балтов.

Сподели:
Бомба x
Не заслужава да го обичаш - ето как да спреш Не заслужава да го обичаш - ето как да спреш
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 310
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това